"З таким діагнозом люди вже не змінюються": Білоруський психіатр розповів про "особливості" Лукашенка

Через озвучення діагнозу президента в ЗМІ Дмитру Щигельському довелося емігрувати.

Лікар Дмитро Щигельський, який свого часу діагностував у Олександра Лукашенка "мозаїчну психопатію", розповів про якості людей з таким діагнозом та про те, що психопатія дає політикам конкурентну перевагу. Інтерв'ю з ним випустила білоруська служба Радіо Свобода, передають Патріоти України.

Як зазначив Щигельський, для діагностування білоруського президента він послуговувався дуже серйозною доказовою базою з показовою і розгорнутою картиною.

"Ні, не "по телевізору", це дуже принципове питання. Обстеження та матеріали для мого діагнозу складалися з двох частин. По-перше, це вихідні дані (нецензуровані матеріали) БТ (білоруського ТБ - ред.) з промовами та заходами за участю Лукашенка. По-друге, я спілкувався з десятками людей, які тісно і довго співпрацювали з Лукашенком на різних етапах його кар’єри. Починаючи з роботи в радгоспі "Городець". Люди, які працювали з ним, жили з ним, були поруч з ним. Це принципове уточнення, це не "телевізор", - наголосив лікар.

Відтоді Лукашенко, за його словами, зовсім не змінився. "Нічого і не може змінитися. Люди з цим діагнозом живуть все життя й мало змінюються", - сказав Щигельський.

У випадку Лукашенка двома головними рисами захворювання на "мозаїчну психопатію" медик називає, по-першу, переоцінку власної персони та "його патологічну брехливість".

"Треба розуміти, що всі люди брешуть. Але патологічні брехуни вірять тому, що кажуть щосекунди. Подивіться на всі заяви Лукашенка, вони часто неоднозначні і вкрай суперечливі. Дуже часто одне твердження може містити кілька взаємовиключних тез. І якщо ви поставите таку людину на детектор брехні, то детектор покаже, що як в одному, так і в другому, протилежному, випадку така людина "каже правду". Людина з таким діагнозом може будь-якої миті перейти від того, що щось є "білим", до того, що воно "чорне" - буквально за кілька секунд", - пояснив Щигельський.

Довідка

Свій діагноз щодо Лукашенка Щигельський оприлюднив 12 січня 2001 року в опозиційній газеті "Наша Свабода". Після того як проти нього було порушено карну справу за ч. 1 ст. 367 Кримінального кодексу Республіки Білорусь (наклеп на президента) він тривалий час переховувався, а потім виїхав на Захід.

2016 року йому було надано громадянство Сполучених Штатів Америки, де він наразі мешкає під іншим ім'ям. Нині Щигельський займається у Штатах аптекарським бізнесом. Двічі волонтерив на Донбасі, допомагаючи захисникам України. Є спіорганізатором близько 20 протестних акцій білоруської діаспори у США.

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...

"Здавайте паспорт та залишайтесь в іншій країні": Нардепка Безугла зробила нову скандальну заяву

четвер, 25 квітень 2024, 21:44

Народна депутатка Мар’яна Безугла закликала українців за кордоном виконувати свій обов’язок. В іншому випадку - відмовлятися від громадянства. Про це вона заявила в ефірі проєкту "Тема з Мосейчук", передають Патріоти України. "Якщо ви не бачите себе ук...