З турботою про громадян: За листом Богдана Кабмін заморозив 10 млрд грн міських громад України

Кабінет міністрів України затримує українським містам виплату понад 10 млрд грн, які призначені на їх розвиток. Гроші повинні були дати ще місяць тому. Про це пише "Економічна правда" з посиланням на мерів кількох міст.

Йдеться про суму в 7,6 млрд грн з фонду регіонального розвитку і 2,5 млрд грн субвенції на соціально-економічний розвиток. За словами керівника Асоціації міст України Олександра Слобожана, близько 1,4 млрд грн з цих грошей повинні були піти в малі міста, де їх збиралися витратити на комунальну інфраструктуру і підготовку шкіл до навчального року.

"Наведу приклад однієї школи в Прилуках. Коштом перших траншів субвенції вони провели ремонт, а тепер не можуть закупити меблі", – говорить Слобожан.

Мери припускають, що причина може бути в можливих позачергових місцевих виборах. "Ймовірно, ці затримки – результат політичних ігор. Як на мене, на тлі розмов про можливі дострокові вибори на місцевому рівні влада переживає, що мери можуть пропіаритися за рахунок цих коштів", – каже мер Гайворона Роман Волуйко.

Видання наводить копію листа за підписом керівника Офісу президента Андрія Богдана. Її на Facebook опублікував керівник Львівської обласної ради Олександр Ганущин. Богдан просить у прем'єр-міністра Володимира Гройсмана призупинити витрати по розподілу частини субвенції на соціально-економічний розвиток та Фонд регіонального розвитку до формування нового складу уряду.

Лист Богдана Гройману

У свою чергу, міський голова Києва Віталій Кличко як керівник Асоціації міст України закликав президента й прем’єр-міністра не позбавляти міста коштів, передбачених у держбюджеті України на 2019 рік на програми соціально-економічного розвитку громад.

"Асоціація міст України висловлює занепокоєння та переконливо просить вас втрутитися у ситуацію щодо блокування Офісом президента спрямування з державного бюджету місцевим бюджетам коштів, визначених у розпорядженнях Кабінету міністрів.

Ці кошти – 10 млрд грн – передбачені у держбюджеті на 2019 рік, і громади очікують на їх отримання. Зволікання зі спрямуванням фінансування на місця вкрай негативно позначиться на реалізації проектів у громадах.

І через такі затримки територіальні громади можуть не встигнути освоїти кошти до кінця поточного бюджетного року".

Кличко наголосив, що кошти необхідні територіальним громадам на такі проекти, як будівництво та ремонт шкіл і дитсадків, ремонт та благоустрою вулиць, облаштування медичних амбулаторій, обладнання інклюзивних центрів та класів.

"Це – невеликі за об’ємом фінансування, але дуже соціально важливі проекти, втілення яких впливає на якість життя мешканців міст, селищ та сіл, об’єднаних територіальних громад. Асоціація міст України просить вас захистити їх інтереси!", – наголосив Кличко.

Такий же лист керівник Асоціації міст України спрямував прем'єр-міністру.

У коментарі журналістам Кличко висловив переконання, що Офіс президента не може позбавляти міста коштів, передбачених держбюджетом, – особливо перед початком нового навчального року, адже на місцях розраховували на фінансування, аби закінчити ремонти в школах та дитячих садочках.

"Про яку децентралізацію і самоврядування можна говорити? Якщо міста роблять безправними – спочатку забираючи кошти в державний бюджет, обіцяючи профінансувати програми соціально-економічного розвитку, а потім роблять все, аби ці гроші не спрямовувати на місця? Причому вирішують це в Офісі президента!", – обурився він.

У Путіна особливий план: Армія РФ може почати великий наступ на Україну під час саміту НАТО, - Atlantic Council

середа, 24 квітень 2024, 17:50

Росія розпочала свою третю велику хвилю мобілізації в очікуванні майбутньої весняно-літньої кампанії. Президент Росії Володимир Путін 31 березня підписав указ про початок чергового призову на строкову військову службу, встановивши плановий показник до ...

"Камыш горит" - нарешті долетіло": У Маріупольському районі завдано удару по скупченню офіцерів РФ

середа, 24 квітень 2024, 17:30

У Маріупольському районі прилетіло по скупченю російських офіцерів, є двох- та трьохсоті. Про це повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, передають Патріоти України. За його слова, влучання сталося у ніч проти 24 квітня у с. Бабах-Тарама. ...