За прапор УПА - штраф чи в'язниця: Бацька заборонив у Білорусі символіку українських патріотів

За це можна буде отримати штраф до 10 базових величин (близько 110 євро в еквіваленті) або арешт для фізособи і штраф до 50 базових величин (551 євро) для підприємців.

Олександр Лукашенко. Фото: Рейтерс.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав Закон Про зміну Кримінального кодексу Республіки Білорусь. Документом, крім усього, передбачено введення кримінальної відповідальності за демонстрацію на території країни символіки українських націоналістів, повідомляють Патріоти України.

"Законом в рамках протидії окремим видам загроз суспільній безпеці, актуальним на сучасному етапі, передбачено встановлення кримінальної відповідальності за умисні дії з реабілітації нацизму нарівні з розпалюванням расової або іншої соціальної ворожнечі", - повідомляється на офіційному сайті президента Білорусі.

Тим часом, видання Пресінформ уточнює, що затверджені Лукашенком поправки пройшли перше читання ще півроку тому. Тоді мова йшла про кримінальну відповідальність за зберігання або придбання з метою поширення нацистської, екстремістської й терористичної символіки і атрибутики. За це можна буде отримати до п'яти років позбавлення волі, як і за умисні дії з реабілітації нацизму, в тому числі з використанням мережі інтернет.

У Кодексі про адміністративні правопорушення з'явиться і відповідальність за символіку екстремістських і терористичних організацій. За це можна буде отримати штраф до 10 базових величин (близько 110 євро в еквіваленті) або арешт для фізособи і штраф до 50 базових величин (551 євро) для підприємців.

До переліку забороненої символіки, яку краще не демонструвати під час перебування в Білорусі, крім нацистської віднесли також чорно-червоний прапор УПА, герб добровольчого батальйону Азов, портрети Степана Бандери та Романа Шухевича, а також різновиди свастик і рун, які використовували нацисти. Швидше за все токсичною стане антикварна форма СС, УПА, шеврони, прапори та інші атрибути.

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...

Є велика загроза: Просування російських військ на захід від Авдіївки прискорилося, - британська розвідка

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:15

Просування російських військ на захід від Авдіївки у Донецькій області за останній тиждень прискорилося. Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії, передають Патріоти України. Як зазначається у зведенні, сухопутні війська Росії створили ...