За президентства Зеленського: Майже половина українців вважають, що стан демократії та економіка погіршилися за останні п'ять років

Майже половина українців вважають, що упровдовж останніх п'яти років ситуація в економіці нашої держави погіршилася. При цьому лише приблизно кожен шостий громадянин пов'язує це погіршення насамперед з повномасштабною агресією РФ.

Водночас трохи більше 40% українців відзначають погіршення ситуації з демократією в Україні. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

Згідно з результатами опитування громадської думки, проведеного КМІС методом телефонного інтерв'ю 16-22 травня 43% українців вважають, що за останні п'ять років ситуація з демократією в країні погіршилася. При цьому респонденти, що притримуються такої думки, вбачають різні причини погіршення. Так, 28% опитаних говорять про спроби влади згортати права і свободи громадян. І лише 11% вважають, що згортання демократії викликане об'єктивними обставинами воєнного часу.

Водночас, на думку 19% опитаних ситуація з демократією за останні п'ять років покращилася. 29% вважають, що вона лишилася незмінною.

Не дуже оптимістичні українці і у питанні щодо стану української економіки. Майже половина опитаних, 49%, вважають що економічна ситуація погіршилася у порівнянні з 2019-м роком. 23% пов'язують це з помилковими діями влади, 16,5% ключовою причиною назвали повномасштабне вторгнення РФ. А 9% тих, хто відчув погіршення ситуації в економіці, назвали обидві ці причини.

Однак є й ті, хто вважає, що за останні п'ять років ситуація в економіці покращилася: таких, згідно з опитуванням, набралося 17%. Для 21% респондентів економічна ситуація залишається незмінною.

Вас може зацікавити:Податки в Україні скоро перерахують всім, і це буде суттєве підвищення: скільки платитимемо і що чекає на ФОПів

Для опитування було застосовано метод телефонних інтерв'ю шляхом випадкової виборки. Опитано 1002 респондентів, що перебувають на підконтрольній території України.

Статистична похибка опитування, за оцінками соціологів, не перевищує 3,4% для показників, близьких до 50%, 3,0% для показників, близьких до 25%, 2,1% - для показників, близьких до 10%, 1,5% - для показників, близьких до 5%.

Нагадаємо, раніше група "Рейтинг" поцікавилася у громадян нашої держави їхнім ставленням до підвищення тарифів на електроенергію. Результати опитування свідчать, що більшість українців із розумінням ставляться до необхідності такого кроку.

"Якщо хтось перемагає, значить хтось програє": Портников пояснив ставлення Трампа до Путіна і Зеленського

вівторок, 17 вересень 2024, 0:18

Журналіст Віталій Портников пояснив, чому Трамп не говорить про Україну з точки зору перемоги, а виключно з точки зору закінчення війни. Про це він розповів у етері телеканалу "Еспресо", передають Патріоти України. "Він вважає, що в нього гарні стосунк...

Але є "але": Столтенберг визнав, що НАТО могло б не допустити вторгнення РФ до України у 2022 році

понеділок, 16 вересень 2024, 23:49

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс міг би зробити більше для озброєння України, щоб запобігти російському вторгненню у 2022 році Про це повідомляє Reuters, передають Патріоти України. "Зараз ми надаємо військові засоби для війн...