За три роки, коли Польща головуватиме в Євросоюзі, Україну можуть прийняти до ЄС, - маршалок Сенату

Томаш Гродзький

"Якщо український народ хоче вступити до НАТО і до Європейського Союзу, то справжні друзі не тільки не мають вибору, але повинні використати усі свої впливи та вміння, щоб цей процес пройшов якнайшвидше", – сказав польський політик в ексклюзивному інтерв’ю програми "Вечір з Миколою Княжицьким", зазначають Патріоти України.

Гродзький наголосив: "Ми приїхали сюди, щоб показати, що ми стіною стоїмо за демократичну, вільну Україну, якій ніхто не може диктувати, що вона повинна робити: чи хоче вступати до НАТО, чи хоче вступати до Європейського Союзу. Якщо український народ так вирішить, то треба йому допомагати, а не перешкоджати. І до речі, ми про це розмовляли, тому що у 2025 році Польща головуватиме в Європейському Союзі. За сприятливих умов, можливо, тоді б вдалося виконати серйозні дії, включно з приєднанням. Це вимагає багато складної органічної роботи, як поза Україною, так і всередині України, щоб виконати критерії".

Також маршалок Сейму РП зазначив, що Польща допомагатиме Україні щодо приєднання до НАТО та вступу в ЄС: "Впевнено – так! Я мав за честь проголосити це на зустрічі з делегацією Верховною Радою і під час короткого виступу на пленарному форумі, не прямо, але однозначно я дав це зрозуміти. Це очевидне. Я пам’ятаю, як ми прагнули до НАТО і Європейського Союзу, були сумніви, навіть референдум не проявився однозначно, бо частина хотіла, частина не хотіла. Потрібно було докласти багато зусиль усередині країни, щоб пристосуватися до стандартів Європейського Союзу, а також військових стандартів НАТО. Це все було виконано з величезною користю для моєї країни.

Гродзький додав: "Якщо український народ хоче вступити до НАТО і до Європейського Союзу, то справжні друзі не тільки не мають вибору, але повинні використати усі свої впливи та вміння, щоб цей процес пройшов якнайшвидше, якнайспокійніше, щоб через кілька років ми могли зустріти Україну у формальних структурах вільного світу. Оскільки український народ вирішив, що хоче бути у гроні цивілізованого вільного Заходу".

Також, за словами маршала, зараз президент Байден та Європейський Союз показали залізну волю, єдність, яка надіслала сигнал Путінові, щоб він опанував себе, опам’ятався та зупинив свої агресивні плани, тому що це коштуватиме йому занадто дорого. "Польща, звичайно, є учасником усіх консультацій. Ми маємо свою роль, щоб зіграти, і без сумніву, ми її зіграємо", – сказав він.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...