За зиму росіяни стратили 32 полонених військових ЗСУ, - місія ООН

Місія ООН зафіксувала страту 32 полонених українських військових у період з 1 грудня 2023 по 29 лютого 2024 року. За їхніми даними, це значно більше, ніж за будь-який із попередніх періодів. Про це йдеться у звіті Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, оприлюдненому у вівторок, 26 березня, передають Патріоти України.

Звіт охоплює період з 1 грудня 2023 по 29 лютого 2024 року. Експерти провели інтерв'ю з 60 українськими військовими, звільненими з полону. Українські військові розповіли про жахливе ставлення в полоні в окупантів, неможливість спілкуватися з сім'ями та відсутність задовільного харчування і медичної допомоги.

ООН підкреслює, що російська армія продовжує застосовувати раніше встановлені практики тортур, жорстокого поводження, смертей у полоні, утримання під вартою без зв’язку із зовнішнім світом, насильницьких зникнень і жахливих умов утримання.

«Окрім цього, ММПЛУ задокументувала достовірні повідомлення про страту щонайменше 32 українських військовополонених у 12 окремих випадках у період із грудня 2023 року по лютий 2024 року, що значно більше, ніж за будь-який із попередніх періодів», — ідеться в тексті.

ООН також наводить дані про інтерв'ю з 44 російськими військовополоненими, які, хоча й не заявляють про тортури в офіційних місцях утримання, давали «свідоцтва про тортури та жорстоке поводження в місцях їхнього тимчасового перебування після евакуації з поля бою».

Місія також підтверджує інформацію про насильство росіян над жителями окупованих територій України. Йдеться про вбивства цивільних осіб, свавільні затримання та обмеження свободи висловлення поглядів.

"Усі запаси віддають російським військовим": В окупованому Луганську виникли проблеми з пальним через удар по нафтобазі

четвер, 9 травень 2024, 12:41

Після удару по нафтобазі у тимчасово окупованому Луганську у російських загарбників спостерігаються серйозні проблеми із паливом. Про це повідомив голова Луганської ОВА Артем Лисогор у Telegram в четвер, 9 травня, передають Патріоти України. "Нафтобаза...

Троє досі у реанімації: У якому стані діти, які постраждали під час удару росіян по стадіону в Харкові (фото)

четвер, 9 травень 2024, 12:14

Внаслідок удару росіян по школі у Харкові станом на четвер, 9 травня, троє дітей перебувають у реанімації, одну дівчинку виписали на амбулаторне лікування. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов, передають Патріоти України. Він нагадав,...