Заблокували десятки причетних редакторів: У Вікіпедії просували російську пропаганду

Мережа тіньових редакторів просувала наративи РФ про війну проти України у Вікіпедії. Про це свідчать результати дослідження, яке наводить видання Gizmodo, передають Патріоти України.

Зазначається, що два британські аналітичні центри проаналізували діяльність 86 редакторів, які були заблоковані через порушення кодексу етики Вікіпедії. Редактори вносили зміни до статей, у яких намагалися маніпулювати інформацією, схиляючи її у бік російського наративу.
Ці спроби включали зміну мови, щоб надалі мінімізувати об'єктивність прозахідних версій та максимізувати об'єктивність проросійських версій. Також зафіксовано додавання кремлівських цитат і прес-релізів для посилення проросійських аргументів.
"Одна з загроз для Вікіпедії - використання підозрілих або тенденційних джерел. Тому спочатку ми перевірили підхід фільтрації редагування на основі того, чи додають вони посилання на афілійовані або спонсоровані державними ЗМІ сайти", - заявили дослідники.
Зазначається, що мережа редакторів регулярно вставляла посилання на російські ЗМІ. Водночас дослідники безпосередньо не звинувачують російський уряд, наголошуючи, що складно довести координацію цих редакторів між собою.

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...