Забудовник, якого рекламував Зе-президент, ставить "палки в колеса" його "великому будівництву", - ЗМІ

Це вже не перший випадок саботування програми Зеленського "Велике будівництво".

Новий корпус дитячої лікарні "Охматдит" не можуть ввести в експлуатацію, а недобудований міст в Запоріжжі не можуть почати будувати через схеми в ліквідованій ДАБІ, які курирують перший заступник голови ОПУ Сергій Трофимов і його оточення. Про це пише видання "Вести", передають Патріоти України.

"Два важливих для країни і рейтингу Зеленського будівництва - Запорізький міст і корпус "Охматдиту" заморожені нібито через небажання підрядників брати участь в схемах. На будівництво мосту не дають дозвіл на початок робіт, а по "Охматдиту" - на введення в експлуатацію корпусу. 31 березня ДАБІ повинна була ввести в експлуатацію другий і третій пусковий комплекси лікарні. Під це було виписано постанову Кабміну для спрощеної процедури. Дату 31 березня називав і Зеленський. Роботи, незважаючи на карантин, завершили в термін. Документи були подані заздалегідь, але ДАБІ нічого не зробила - у корупціонерів немає "пільг" для державних проектів", - йдеться в матеріалі.

Видання зазначає, що Сергій Трофимов, який є негласним "куратором" будівельного ринку від Банкової, нібито лобіював ліквідацію ДАБІ, щоб сконцентрувати у себе потоки, контрольовані інспекцією. "Як це відбувається видно на прикладі наказу глави ДАБІ Васильченко про об'єкти будівництва із середнім (СС2) рівнем наслідків: у терорганів права видавати дозволи забрали і тепер ними займається департамент дозвільних процедур центрального офісу ДАБІ. Це означає, що з офіційними відносинами, в центр переводять і "тіньові", - йдеться в матеріалі.

Однією з ключових осіб, які відповідають за призначення, називають Володимира Родина - він очолює "бек-офіс" Трофимова, який контролює підпорядковану Мінрегіону ДАБІ.

"Родин має відношення до проблемної забудови компанії BD Holding в передмісті Києва, яку рекламував "95 квартал" і глава держави... За вхід в його кабінет для розмови про призначення нібито просили від $50 тис. BD Holding фігурувала в виробництвах про виведення в офшори коштів інвесторів на сотні млн гривень. ЗМІ писали, що покривати схеми "бізнесу" міг екс-глава СБУ Грицак", - пише ЗМІ.

З Трофімовим працює і глава Стройкомітет Ради Андрій Клочко. За даними експерта в галузі містобудування Віктора Глеби, Клочко проводив співбесіди з кандидатами на пост глави ДАБІ за спиною у міністра розвитку громад і територій Олени Бабак, а після призначення поза конкурсом на посаду Олени Костенко, представляв її колективу інспекції.

"У радниках Клочко значився скандальний екс-глава ДАБІ Сергій Кузьмін, якого пов'язували з братами Горовими, екс-чиновник інспекції Олександр Сергієнко і багато інших. З Клочко експерти пов'язували повернення в ДАБІ "мафії" часів Януковича і схем збору "данини" з забудовників", - пише видання.

Журналісти нагадують, що це не перший випадок саботування програми Зеленського "Велике будівництво" - раніше уряд вносив до парламенту проект закону про зміни до бюджету, за яким пропонувалося "відрізати" від програми ремонту доріг до 10 млрд грн.

Боєприпаси для України: В Чехії відповіли, скільки наразі зібрано коштів на снаряди для ЗСУ і скільки ще прагнуть зібрати цьогоріч

середа, 8 травень 2024, 4:15

До ініціативи Чехії щодо снарядів приєднались вже два десятки країн з Європейського союзу й НАТО. Кошти на близько 500 тисяч артилерійських снарядів для України вже зібрані нині в межах чеської ініціативи. Про це розповів міністр закордонних справ Чехі...

Завітали в гості ATACMS: В окупованому Луганську грандіозна пожежа (відео)

середа, 8 травень 2024, 1:45

Увечері у вівторок, 7 травня серія вибухів пролунала в окупованому Луганську. За попередніми даними там спалахнула нафтобаза. Про це повідомляють у соцмережах та росЗМІ із посиланням на окупаційну владу. . "Декілька вибухів пролунало в Луганську. У мі...