Забули про головне:Яковенко пояснив, чому в Україні неможливий "мир посередині", і назвав головну помилку президента Чехії

Президент Чехії Петр Павел є великим другом України, але він зробив помилку своїм припущенням щодо "миру посередині" за рахунок "поділу" української держави. У будь-якому випадку такий мир неможливий, адже кремлівський диктатор Володимир Путін не піде на це, передають Патріоти України

Таку думку висловив в ексклюзивному інтерв'ю OBOZ.UA російський опозиційний політик та журналіст Ігор Яковенко. За його словами, не варто "одразу намагатися віднести" Павела до ворогів України та зарахувати до табору прем'єрів Угорщини Віктора Орбана чи Словаччини Роберта Фіцо.

"Це людина, яка повністю стоїть на позиції підтримки України. Згадайте його нещодавню ініціативу щодо збору по всьому світі мільйона снарядів для України. Безперечно, це великий друг України. Але в цьому випадку, мабуть, йдеться про те, що він справді намагається бути реалістом, виходити з того, що є сьогодні, адже є великі проблеми, пов'язані з американською підтримкою України, пов'язані з європейською єдністю. І все це позначається на фронті. Справді, на "нулі" ситуація складна", – сказав Яковенко.

Водночас він вказав: політику такого рівня, як Петр Павел, варто було добре подумати перед тим, як робити такі заяви.

"Мені здається, що помилка Петра Павела полягає не в тому, що він робить такий прогноз на основі якогось свого об'єктивного аналізу, а в тому, що будь-яке слово політика, а тим паче відомого, який має таку біографію, як президент Чехії Петр Павел, впливає на ситуацію. Він не якийсь вчений, який досліджує життя павуків чи метеликів. Висловлювання ентомолога не впливають на життя павуків чи метеликів. Але висловлювання політика щодо реальної ситуації впливають на перебіг подій", – сказав російський опозиціонер.

Він додав, що, можливо, аналіз ситуації "дійсно підказує" Павелу такий висновок, "але публічно висловлювати такі речі неправильно", оскільки в такий спосіб він змінює ситуацію в бік такого прогнозу.

"Є поняття "самоздійснювані прогнози". Якщо публічно висловлювати переконання, що той чи інший банк розориться, то так і трапиться, попри те, що він мав шанс на порятунок. Тому що вкладники побіжать забирати свої гроші, і масовий відтік коштів із цього банку дійсно зробить цей прогноз самоздійснюваним. Мені здається, що подібні висловлювання політика уможливлюють те, що прогноз може справдитися", – вважає Яковенко.

За його словами, поширення подібних думок може призвести до зменшення підтримки України.

Якщо більшість політиків Заходу вважатимуть, що Україна не може перемогти, то який сенс давати їй г"роші? Який сенс давати їй зброю? Потрібно домовлятися з Путіним. Але з Путіним домовитися неможливо – ось у чому головна проблема. І головна помилка цього прогнозу полягає у тому, що такого "миру посередині" не буде. Навіть якщо Україна раптом наважиться піти на такий мир посередині, коли ні вашим, ні нашим, Путін на це не піде. Це не ситуація, яку можна прогнозувати з погляду здорового глузду. Російський диктатор здоровим глуздом не керується", – висловився політик.

Він додав: імовірно, Павел має добрі наміри, але наразі він робить помилку не як військовий експерт, не як аналітик, а саме як політик, адже в політиці подібні заяви змінюють ситуацію.

"І ця заява президента Чехії змінює обставини в гіршу сторону", – констатував Яковенко.

"Ми обидва хочемо справедливої угоди щодо завершення війни": Трамп зробив заяву після зустрічі із Зеленським

п’ятниця, 27 вересень 2024, 20:16

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп після зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським відповів, чи змінив він погляд на те, як має завершитись війна Росії проти України. Відео розмови оприлюднив Fox News, пере...

"Воював на боці України": У Москві судять 72-річного американця, який прожив кілька років у Харкові з місцевою жінкою

п’ятниця, 27 вересень 2024, 20:04

В Москві розпочався суд над 72-річним громадянином США, якого звинувачують в тому, що він нібито воював на боці України як найманець. Про це у п’ятницю, 27 вересня, повідомило російське пропагандистське агенство РИА Новости, передають Патріоти України....