"Забув" задекларувати 1,8 мільйона: САП повідомила про підозру чинному народному депутату, - Схеми

Правоохоронні органи України запідозрили нардепа від фракції "Батьківщина" Михайла Волинця в недостовірному декларуванні. Загальна вартість активів, які політик не вніс до електронного реєстру, налічує 1,79 млн гривень. Повідомлення вручили співробітники Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Конкретного імені вони не назвали, заявивши лише, що розслідування стосується "чинного народного депутата". Ім'я підозрюваного опублікували "Схеми" з посиланням на джерела, передають Патріоти України.

Підозра була вручена в рамках кримінального провадження, розпочатого НАБУ після виходу розслідування "Схем" у квітні 2021 року. Журналісти зафіксували, що Волинець користується позашляховиком Toyota Highlander, задекларованим на сина парламентаря – Андрія Волинця.

Правоохоронці розповіли, що під час досудового розслідування встановили: у декларації нардепа немає даних про "фактичне користування позашляховиком 2019 року випуску, власником якого є син підозрюваного". Також у декларації немає доходів та авто "особи, з якою мав спільний побут, фактичні взаємні обов'язки", як і самого факту спільного проживання.

Це кваліфікували за ч. 1 ст. 366-2 КК (навмисне внесення суб'єктом декларування свідомо недостовірних відомостей до декларації). Максимальна санкція передбачає обмеження волі на строк до двох років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Журналісти-розслідувачі повідомили, що Волинець їздив на Toyota Highlander щонайменше пів року. Це підтверджено знімками з Єдиного інформаційного простору системи безпеки "Безпечне місто" (період із 6 квітня по 31 грудня-2020).

Крім того, перевірка Нацагентства виявила "постійні маршрути, пов'язані з місцем проживання суб'єкта декларування, його місцем роботи й об'єктом нерухомості, що належить його матері". Дані радіобрелоків, якими користувався народний обранець, також підтверджують це.

Сам нардеп при цьому стверджував, що цим авто не їздив, а використовував "карту киянина" і віддає перевагу громадському транспорту, іноді "користується службовим транспортом Верховної Ради у зв'язку з перебуванням у службових відрядженнях – залізничним транспортом".

У розслідуванні "Схем" йшлося про те, що з вересня 2019-го Toyota Highlander була оформлена на сина народного депутата Андрія Волинця. На той момент такий автомобіль, за даними офіційних дилерів, коштував понад 50 тисяч доларів, тобто близько 1 мільйона 300 тисяч гривень.

Окупанти намагаються обійти Часів Яр з флангів, але успіхів не мають: Військовий розповів, що відбувається

субота, 27 квітень 2024, 6:22

Противник намагається обійти Часів Яр з лівого та правого флангів, щоб взяти в оперативне оточення. Внаслідок цього йдуть дуже складні бої в Іванівському та Богданівці. Водночас протягом останніх тижнів ворог не зміг досягти значних успіхів в обох насе...

Москва заскочена зненацька. Стратегія ППО РФ не розрахована на українські технології, — Newsweek

субота, 27 квітень 2024, 5:58

Найгірше щодо загрози з неба для держави-агресора тільки починається. Росії терміново треба переглядати концепцію протиповітряної оборони. Однак швидко це не вийде, навіть якщо вдасться намацати правильні рішення. За словами аналітика RAND Маттіаса Еке...