Загроза нападу Білорусі залишається, Лукашенко має намір мобілізувати 35 тис. осіб, - Жданов

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко проводить навчання своїх військ, які завершаться 8 липня. Мінськ планує мобілізувати 35 тисяч білорусів, передають Патріоти України.

З одного боку Лукашенко продовжує спектакль з підготовкою, а з іншого виконує заходи, спрямовані на підготовку армії до війни. Він збирається збільшити резерв до 80 тисяч військових, що означатиме наявність резерву в 40-45 тисяч осіб в якості потенційного наступального угруповання, що загрожує Україні. Про це заявив військовий експерт Олег Жданов.

У ефірі Україна 24 він розповів про те, що військові маневри на території Білорусі йтимуть до 8 липня. У Мінську мають намір мобілізувати 35 тисяч білорусів. Лукашенко продовжує робити вигляд підготовки до військових дій.

"Часовий проміжок, я вважаю, декілька місяців. З одного боку, Лукашенко продовжує свою гру, що "ми готуємося, але ще не готові". До речі, він затіяв такий довгограючий акт зі своєї вистави - розгортання Збройних сил Білорусі та підготовка їх до війни", - зазначив експерт.

За словами Жданов, після того, як пройдуть навчання, знадобиться близько двох місяців, щоб розставити військовий контингент по частинах, озброїти і підготувати цей мобілізаційний резерв до бойового застосування. Що стосується термінів, мова йде про кінець вересня-початок жовтня.

Примітно, незважаючи на демонстративний характер дій Лукашенка, фактично він реально проводить заходи, спрямовані на підготовку своєї армії до війни. Таким чином, відбувається реальне розгортання військ.

"Тобто ми з вами говоримо приблизно про кінець вересня-початок жовтня. Єдине, що тут, на мій погляд, головне, - як би він (Лукашенко) не грався і не петляв, але він реально виконує заходи з підготовки своєї армії до війни, і ми не можемо це ігнорувати і скидати з рахунків. Він реально розгортає армію і може її розпочати готувати", - вважає експерт.

Далі, вважає Жданов, 8 липня Лукашенко вирішуватиме, що робити з мобілізованими особами. Або їх відправлять на полігон і почнуться навчання, або вони поїдуть додому під заяви про завершення маневрів.

"Судячи з того, що він знімає техніку з тривалого зберігання, я думаю, що продовжить навчання цього резерву, який вони наберуть, для їх підготовки до війни. Тому, з одного боку, начебто як і вистава триває, а з іншого – виконуються реальні заходи з підготовки армії до війни", - зазначив експерт.

Також він додав, що рівень загрози для України стає вищим, оскільки тепер у Лукашенка з'явиться можливість виставити угруповання близько 40-45 тисяч осіб.

Після гучних звинувачень у корупції: Міністр Сольський подав у відставку

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:31

Міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею на 500 мільйонів, написав заяву про відставку. Про це повідомив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у Facebook в четвер, 25 квітня. . "До Верховної ...

Є важливий момент: Командир пояснив, чим замінити демобілізацію в Україні, і чому вона не потрібна до завершення війни

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" полковник Павло Паліса виступив проти демобілізації до кінця війни. Військовий вважає, що набагато важливіше отримати можливість частіше проводити ротації для відновлення боєздатності підрозділі...