Загроза вторгнення Росії: Експерти пояснили, чому Путіна беруть у дипломатичне кільце і чи готова Україна дати відсіч ворогу (відео)

На Великдень могли статися теракти в українських храмах поблизу фронту, попереджала наша розвідка. Викриття, як видно, спрацювало. Нічого такого, на щастя, поки не сталось. Наразі Путіна беруть у дипломатичне кільце, бо він обрав "стратегію божевільного", передають Патріоти України.

Виявляється, в дипломатії і така стратегія: ти всіх залякуєш, усіх змушуєш сприймати тебе, як здатну на все людину і відповідно - йти тобі на поступки. Натомість Путіна намагаються втримати від божевілля з усіх боків. Президент Зеленський заявив, що готовий з ним зустрітися. Має глава Кремля і пропозицію зустрітися від президента США. Крім того, цього тижня незвично гостру для себе резолюцію ухвалив Європарламент. Наскільки готова Україна дати відсіч ворогу і чи зникла загроза великої війни, розповіли у сюжеті ТСН.Тиждень 2 травня.

Російську ракету "Вулкан" запустили із ракетного крейсера "Москва" вже після так званого відведення російських військ. Річ у тім, що "Вулкан" здатен нести тактичний ядерний заряд і може з Чорного моря легко добити до Києва. У нас майже нічим відбити атаку такої зброї. Москва демонструє безкарність, і всі військові розуміють - це чергова пряма погроза. "Ми не повинні спускати з гачка пана Зеленського і всю його команду, яка звивається, як може", - заявив очільник МЗС Росії Сергій Лавров.

Москва тисне на Київ і словом, і ділом. Там добре знають про нашу найслабшу ланку в оборонному ланцюзі - протиракетну оборону. Українські системи перехоплення ракет давно застаріли. "Стосовно протиракетної оборони, її просто в нас немає. В одному залпі зараз Росія має близько 300 ракет. Якщо брати 100 "Іскандерів" та 200 "Калібрів" та інші ракети. Можливо, перший залп ми зможемо якось відбити, але ще залп і ще одна хвиля. Тоді виникає питання стосовно ефективності", - наголосив військовий експерт, заступник директора "Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння" Михайло Самусь.

Насправді, це питання виживання. Ми не можемо швидко налагодити випуск протиракетних систем. Тому їх придбання мало би стати нашим пріоритетом. Але нам бракує грошей на американські протиракетні комплекси "Патріот", а безкоштовно американці передавати їх нам не квапляться. "Україна протистоїть натиску Росії не тільки заради себе, а й заради Заходу. І де США розміщують свої ракети "Patriot"? Найближчі - в Польщі, а вони повинні бути тут!", заявив очільник Офісу президента України Андрій Єрмак.

Саме на Великдень могли статися теракти в українських храмах поблизу фронту: про це попереджала наша розвідка. Викриття, як видно, спрацювало. І нічого такого поки не сталось. Наразі Путіна беруть в дипломатичне кільце. Бо він обрав "стратегію божевільного", яка каже глава українського МЗС Дмитро Кулеба. Путіна намагаються втримати від божевілля з усіх боків. Президент Зеленський заявив, що готовий зустрітися з ним або в зоні конфлікту, або на нейтральній території. То чи зникла загроза великої війни – дивіться далі.

Є відносно дешева альтернатива — це ізраїльська система "Залізний купол". Її можна модифікувати для захисту від російських ракет. На бойовому чергуванні в Ізраїлі стоять дев’ять таких комплексів. Їхня ефективність становить 90%. Іншими словами, якби такі системи були в нас на озброєнні, то лише 13 із 300 ворожих ракет мали би шанс пробитися крізь обороний купол.

Територіальна оборона не альтернатива протиракетної, але вона може суттєво підняти ціну агресії. Настільки високо, що Росія просто буде не в змозі її платити. Це звичайні люди, які воюватимуть там, де живуть. Вдома і стіни допомагають - навіть такі, розбиті.

В Україні створено більше двох десятків бригад тероборони. Деякі вже зараз готові затримати просування ворожої піхоти, якщо агресор прорветься вглиб України. Серед бійців чимало переселенців з окупованої території. Одного разу вони вже втратили свої домівки і не дозволять, щоби це сталося знову. "Противник буде використовувати різні стратегії. Нас навчають і ловити диверсантів, і партизанської діяльності. Тобто бути в ролі диверсантів", - розповів боєць бригади територіальної оборони, переселенець з позивним "Док".

"Територіали" тренуються там, де живуть. Вони знають місцевість, а ворог - ні. У цьому їхня головна перевага. Цій жінці 51 рік. Контракт із теробороною не заважає їй робити кар’єру в маркетинговій компанії. "Я контракт підписала. Тепер, якщо я не з'явлюся за наказом, я дезертир", - каже Мар’яна Жегло, бойчиня бригади територіальної оборони.

Підрозділ тренується щосуботи - навіть у вихідні та свята. "Ми використовуємо фактор часу, щоби війти підготовленими максимально", каже Іван Полозенко, боєць територіальної оборони. Невеличикі, але мотивовані підрозділи локальної оборони, викликали справжню істерику на російських телеканалах.

Навіть попри так зване відведення, російські війська готові до вторгнення хоч зараз. "З військової точки зору, я думаю, що це сто відсотків. Тобто, ймовірність нападу Росії з військової точки зору зараз дуже висока, це якщо казати про військову сторону, але війська це лише інструмент", - пояснив Михайло Самусь, військовий експерт, заступник директора "Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння".

На словах, Путін усім малює "червоні лінії". Утім, на ділі сам не наважується їх перетинати. "Небезпека є. Але рівень загрози такий, що він не несе загрози безпосереднього вторгнення на територію України", - вважає командувач Об'єднаних Сил Збройних Сил України Сергій Наєв.

Цього разу Путіна стримав Захід. Він серйозно налаштований зупинити російську агресію. Дипломатична зброя виявилася потужнішою за ракети "Вулкан". Особливо, коли західні країн діють узгоджено. Європарламент, найвищий представницький орган об’єднаної Європи, ухвалив резолюцію, в якій одним махом згадав Росії і отруєння Навального, і диверсії на військових склАдах у Чехії. "Зрозуміло, що Путін так і не засвоїв науку. Тож ми не можемо стояти мовчки, коли російський лідер оголошує нову "холодну війну", - заявив євродепутат Малік Азмані.

Щоби "холодна війна" не перейшла в "гарячу", Європа, у разі відкритого вторгнення в Україну, обіцяє Кремлю те, чого він боїться найдужче - фінансовий зашморг. "Ціна за таке порушення міжнародного права буде високою. За таких обставин імпорт нафти і газу з Росії до ЄС слід негайно припинити, Росію треба відімкнути від платіжної системи SWIFT, а всі активи наближених до російської влади олігархів та їхніх сімей у ЄС потрібно заморозити і скасувати їхні візи", - йдеться в Резолюції Європарламенту.

Від 12 травня посольство Сполучених Штатів у Москві припинило видавати звичайні візи російським громадянам, включно з олігархами та їхніми родинами. Ті, хто не встиг подбати про візи заздалегідь, відтепер не зможуть виїхати туди, де лежать у банках їхні мільярді, або відправити дітей за океан на навчання. "Проблема Росії - це міць олігархів, які підтримують Путіна. Тож треба впровадити санкції проти російських олігархів", - наголосив євродепутат Анджей Вітольд Галіцкі.

Єдине, чого добився Путін, бряцаючи зброєю, це майбутня зустріч із президентом Сполучених Штатів. Неважко здогадатися, яку ціну за мир у всьому світі вимагатиме господар Кремля. "Жодного ПДЧ для України. Україна не має стати членом НАТО ніколи, припиніть допомагати Україні зброєю, інакше ми будемо нагнітати обстановку і підвищувати ставки військові", - каже Михайло Самусь.

Якщо Байден піддасться на цей шантаж, то нам залишиться сподіватися тільки на хлопців у камуфляжі й український народ, які за жодної обставини не пристануть на умови почесної капітуляції.

Можливий мокрий сніг: Діденко попередила про погіршення погоди в Україні і розповіла, де буде найхолодніше

четвер, 18 квітень 2024, 16:30

Дощовий циклон та атмосферні фронти почнуть зсуватися з території України у п'ятницю, 19 квітня. Втім у західних та північних областях все ще можливі опади. Про це повідомляє синоптикиня Наталка Діденко, передають Патріоти України. За прогнозами Діденк...

Зеленський заявив, що в квітні промисловість вперше виробить одразу 10 САУ "Богдана"

четвер, 18 квітень 2024, 15:56

У квітні українська промисловість уперше видасть десять самохідних артилерійських установок (САУ) "Богдана". У наступних місяцях очікується ще більша кількість, передають Патріоти України. з посиланням на Telegram-канал президента України Володимира Зе...