Західні експерти здивовані низькотехнологічними компонентами, які знайшли у російській "передовій" зброї, - The New York Times

Високоточна зброя, яка вважається найкращою в арсеналі країни-агресора Росії та використовується для ударів по території України, містить старі низькотехнологічні компоненти. Про це повідомляє The New York Times у неділю, 4 вересня, з посиланням на звіт незалежної групи Conflict Armament Research, яка в липні вивчала російську техніку на запрошення України, передають Патріоти України.

У звіті спростовуються твердження країни-терориста про те, що вона самостійно "підняла" свій військовий потенціал і здатна змагатися із західними арміями. Аналітики також з'ясували, що в російській зброї часто використовуються західні інновації, незважаючи на санкції, запроваджені після окупації Росією Криму в 2014 році.

«Ми виявили, що Росія повторно використовує одні й ті самі електронні компоненти в різних видах зброї, серед яких новітні крилаті ракети та ударні вертольоти, чого ми не очікували побачити… Російська керована зброя напхана іноземними технологіями та компонентами, а більшість досліджених нами комп'ютерних чипів зроблені західними країнами після 2014 року», - розповів аналітик групи Демієн Сплітерс, який брав участь у підготовці звіту.

Conflict Armament Research вивчили уламки трьох типів російських крилатих ракет, у тому числі Х-101, а також Торнадо-С, які вважаються найновішими розробками країни-агресора. Всі вони містили однакові компоненти з маркуванням SN-99, які виявились приймачами супутникової навігації – найважливішими компонентами крилатих ракет. На думку Сплітерса, враховуючи це, обмеження на постачання компонентів SN-99 завадить Кремлю поповнювати свої запаси керованої зброї.

Аналітики з'ясували, що російські інженери переважно використовують певні напівпровідники конкретних західних виробників як для боєприпасів, так і для розвідувальних безпілотників, засобів зв'язку, бортового обладнання гелікоптерів тощо незалежно від дати виробництва.

Група також зауважила, що, судячи з дослідженої зброї, Росію не турбує, що її технології можуть відтворити. Водночас для військових підрядників у США існують стандарти, які мають завадити противникові скопіювати технології із захоплених видів озброєння.

"Це рівень технологій кінця 1990-х або середини 2000-х... По суті це еквівалент ігрової консолі Xbox 360, і схоже, що вона доступна для всіх, хто хоче розібрати її і зібрати власну копію", - заявив співробітник NASA Арсеніо Менендес, який задля розваги займається зворотною розробкою керованої зброї.

NYT також пише, що російська навігаційна система нагадує архітектуру з відкритим вихідним кодом приймачів GPS, на яку не поширюються державні обмеження щодо продажу та експорту оборонних виробів і яку могла б зробити "команда студентів-інженерів". Така "мішанина" компонентів може також пояснювати, чому крилаті ракети окупантів неточні, додав Менендес.

Вражаючий результат царювання Путіна: В Підмосков'ї розширять головне військове кладовище Росії - ЗМІ

неділя, 5 травень 2024, 2:35

При відкритті меморіалу 2013 року планувалось, що первісної території під 40 тисяч поховань вистачить на наступні 200 років. Проте тепер усвідомили потребу екстреного розширення. При тому, що елітарного поховання удостоюють тут далеко не всіх "героїв СВО"

Словаччина призупинила пропуск вантажівок з території України

субота, 4 травень 2024, 23:16

Словаччина тимчасово призупинила оформлення та пропуск великогабаритних транспортних засобів з України через поломку сканера в пункті пропуску Вишнє Нємецьке. Про це у суботу, 4 травня, повідомили в державній митній службі, передають Патріоти України. ...