Захоплення пів України і навіть вбивство Зеленського: У Washington Post опублікували секретні плани Путіна перед вторгненням

У жовтні 2021 року США вже розуміли, що Росія готує напад на Україну, і намагалися переконати союзників і президента Володимира Зеленського у реальності ризику. Плани президента РФ Володимира Путіна були дуже зухвалими і передбачали захоплення більшої частини країни та могли створити пряму загрозу східному флангу НАТО, передають Патріоти України.

Про це пише Washington Post із посиланням на понад 30 співрозмовників з-поміж високопоставлених офіційних осіб США, України, Європи та НАТО, деякі з яких говорили на умовах анонімності. Зазначається, що саме у жовтні 2021 року на засіданні в Овальному кабінеті у Білому домі відбулося засідання за участі президента США Джо Байдена.

За даними видання, на ній було обговорено суворо засекречений розвідувальний аналіз, складений на основі нещодавно отриманих супутникових знімків, перехоплених повідомлень і розмов з джерелами, який окреслював військові плани Путіна.

У матеріалі зазначається, що саме тоді Байден дізнався, що у Росії все готове до масованого нападу і вирішив, що потрібно або стримувати Путіна, або протистояти йому, і що США не повинні діяти самостійно, однак у той час НАТО було далеко не одностайним у цьому питанні.

У виданні наголосили, що на засіданні у жовтні генерал армії США Марк Міллі повідомив, що Путін планує напасти на Україну з кількох напрямків: з півночі – по обидва боки від Києва, щоб захопити столицю за 3-4 дні; окремо окупанти мали зайти зі сходу і пройти через центральну Україну до Дніпра, а війська з Криму зайняли південно-східне узбережжя – ці дії мали зайняти кілька тижнів.

Крім того, російський спецназ мав знайти й усунути президента Володимира Зеленського (вбивши його, якщо буде потрібно) і встановити дружній Кремлю маріонетковий уряд.

Після перегрупування та переозброєння, росіяни мали рушити на захід, до лінії північ-південь, що простягалася від Молдови до західної Білорусі, залишивши на заході залишки української держави – територію, яка, за розрахунками Путіна, була населена невиправними неонацистськими русофобами.

Співрозмовники видання не могли повірити у такі масштаби амбіцій Путіна і в те, що "розумна країна може піти на таке". Однак дані розвідки про регулярне прибуття військ до українських кордонів лише підтверджували серйозність намірів російського диктатора.

Коли Байден спілкувався зі своїми радниками щодо реальності планів Путіна директор ЦРУ Вільям Бернс, що служив послом США в Москві і мав найбільш прямі контакти з презиентом РФ серед усіх в адміністрації Байдена, назвав російського лідера зацикленим на Україні.

Видання нагадало, що дані розвідки передали і українському керівництву. Але в Україні до цього ставилися скептично. Глава МЗС Дмитро Кулеба пояснював це тим, що Україна просила подробиць, але їх не було. В Європі та НАТО теж мало вірили у ймовірність повномастабного вторгнення РФ в Україну.

Крім того, 12 січня Бернс здійснив візит до Києва, під час якого повідомив Зеленському, що , за даними розвідки, Росія має намір завдати блискавичного удару по Києву та обезголовити центральну владу. Також у США припускали, що Росія спробує спочатку висадити свої війська в аеропорту в Гостомелі, передмісті столиці, і розпочне штурм Києва.

Ще у грудні американська розвідка повідомляла, що Росія може здійснити вторгнення в Україну вже на початку наступного року. Для цього країна-агресор може задіяти 175 тисяч військових одразу на кількох фронтах.

Аналіз можливих планів РФ із боку США ґрунтувався на супутникових знімках. В американській розвідці вже на той момент налічували біля українського кордону близько 70 тисяч військовослужбовців Росії.

"Ухилянтів треба брати за вухо і вести до ТЦК": Мер Конотопа записав звернення до нардепів (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:15

Поки Верховна Рада продовжує готувати законопроєкт про мобілізацію – профільному комітету залишились розглянути 5% поправок – міський голова Конотопа звернувся до народних депутатів із закликом “не гратися в політику". На цьому міський голова Конотопа ...

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...