Закликав молитися за окупантів: СБУ оголосила підозру протоієрею УПЦ МП

12 квітня Служба безпеки України оголосила підозру заступникові голови синодального відділу зовнішніх церковних зав'язків УПЦ МП протоієрею Миколі Данилевичу. Про це повідомила пресслужба СБУ, передають Патріоти України.

Зазначається, що священнослужитель виправдовував російську війну проти України та розпалював релігійну ненависть. "Після повномасштабного вторгнення РФ протоієрей публічно закликав до співпраці з рашистами, щоб спільно "помолитися за здоров’я та добробут" російських окупантів", - поінформували у спецслужбі.

Зазначається, що священник курував розгалужену мережу єпархій УПЦ (МП) за кордоном і через ці установи поширював прокремлівські наративи. "Ініційовані Службою безпеки експертизи підтвердили факти його інформаційно-підривної діяльності проти нашої держави. Окрім цього, під час проведення обшуків за його місцем проживання було знайдено страхове свідоцтво обов’язкового пенсійного страхування Російської Федерації, що свідчить про можливу наявність у нього громадянства держави-агресора", - повідомили в СБУ.

"Також знайдено документи, які підтверджують його навчання в дипломатичній академії Міністерства закордонних справ РФ", - додали там.

Священнослужителю оголосили підозру за двома статтями ККУ:

  • ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками);
  • ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу.

Підозрюваному світить 5 років тюрми з конфіскацією майна.

Про обшуки в Данилевича раніше цього дня повідомляли "Українська правда", "Суспільне" та "РБК-Україна" із посиланням на власні джерела.

"Напрямок залишається вкрай складним": Зеленський приїхав у Харків і провів засідання Ставки

четвер, 16 травень 2024, 13:15

Президент України Володимир Зеленський у четвер, 16 травня, приїхав із візитом до Харкова, де заслухав доповіді військово командування. Про це він повідомив у Telegram, передають Патріоти України. Він провів засідання Ставки верховного головнокомандува...

Вже відомо про перші розстріли мирних жителів: У Вовчанську окупанти беруть цивільних у полон

четвер, 16 травень 2024, 12:43

У Вовчанську військові РФ беруть цивільних у полон, відомо про перші розстріли мирних жителів окупантами. Про це повідомив у четвер, 16 травня, міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко, передають Патріоти України. У повідомленні Клименка у Telegr...