Закликав вбивати окупантів: "Придворний" суд Кремля засудив до шести років ув'язнення експосла України в Казахстані

Посол України Петро Врублевський (ліворуч) та заступник глави МЗС Казахстану Єрмухамбет Конуспаєв

Басманний суд Москви заочно засудив колишнього посла України в Казахстані Петра Врублевського до шести років колонії. Про це повідомляє Радио Свобода.

Суд країни-агресорки визнав Врублевського винним «у роздмухуванні ненависті та ворожнечі за національними та мовними ознаками».

У серпні 2022 року вирізаний фрагмент інтерв'ю із Врублевським розійшовся у пропагандистських ЗМІ Росії. В ньому дипломат, висловлюючись про розв'язану Москвою війну, сказав, що "чим більше ми (українці – ред.) вб'ємо росіян тепер, тим менше доведеться їх вбивати нашим дітям". У зв'язку з цим МЗС Казахстану тоді висловило протест.

При цьому Казахстан відхилив вимогу Росії вислати посла України, звинувативши Москву в неналежному тоні у відносинах між "рівними стратегічними партнерами".

У жовтні того ж року Президент Зеленський звільнив Врублевського з посади посла України у Казахстані.

На початку 2024 року в Росії проти Врублевського було відкрито кримінальне провадження, його внесли до переліку терористів та екстремістів.

У березні Басманний суд Москви заочно заарештував колишнього посла, тоді ж таки російське МВС оголосило його у міжнародний розшук.

Зруйнувати Київсську ГЕС ракетами неможливо? У ЦПД пояснили, чи варто порівнювати ситуацію з Херсонщиною

вівторок, 27 серпень 2024, 9:58

Зруйнувати ракетами греблю Київської гідроелектростанції неможливо. На цьому наголошує голова Центру протидії дезінформації Андрій Коваленко. Про це він напиcав у Telegram, передають Патріоти України. "Щодо греблі Київської ГЕС - загроз немає. Зруйнува...

Лише набирає обертів: Ворог почав другу хвилю захоплення майна українців, які виїхали з окупації, - ЦНС

вівторок, 27 серпень 2024, 9:50

Росіяни на тимчасово окупованих територіях України почали нову хвилю виявлення так званого "безгосподарчого майна". Мова йде про житло українців, які виїхали з окупації, передають Патріоти України з посиланням на сайт Центру національного спротиву (ЦН...