Заколотник Хафтар почав чергову наступальну операцію. У Сирії активізувалися протурецькі проксі. Нова угода ОПЕК+ - все не так "однозначно"

Огляд подій на Близькому сході 12 квітня 2020 року

Лівія: Операція «Шторм Миру», що проводиться в Лівії вже тертій тиждень поспіль йде за планом. За суботу-неділю повідомляється про неодноразові авіаудари за допомогою БПЛА по авіабаз Аль-Ватійя, в районах міст Тархуна та Бані Валід.

Всі удари були направленні на концентрації хафтарівських військ та їх лінії логістики.

Знищені багато озброєних пікапів, декілька складів та вантажівок з боєприпасами, декілька хафтарівців попали в полон. Під Тархуна була зірвана спроба хафтарівців перекидати підкріплення каретами «швидкої допомоги». У Хафтара підняли ґвалт «про не людяність турецьких БПЛА». Як бачимо Bayraktar длобре працює і вночі.

В передмістях Тріполі було виявлено опорну точку вагнерівців, які вели технічну розвідку з даху будівлі на осі Салах Аддін. Опорник знищений.

В місті Тархуна, після детонації складу з боєприпасами осколком було пошкоджено радар «Панциря», який мав той склад прикривати. Кажуть, що цей «Панцир» був надані Хафтару через ОАЕ.

Але, сподіватися, що безроздільному пануванню Bayraktar у небі не будуть пручатися – марно. У Хафтара звітували про збиття ще одного турецького «Прапороносця» під Тархуна. В лівійській армії цей випадок ніяк не коментували.Найманці ЛНА продовжують нищити лівійську інфраструктуру та поглиблювати гуманітарну кризу в Тріполі. За руйнуванням опорної мережі електропостачання та завдання проблем з водозабезпеченням, хафтарівці обстріляли з РСЗВ на фармацевтичні склади в південному регіоні столиці Свані. Велика пожежа, що зайнялася не давала змогу пожежникам врятувати медикаменти.

В районі Абу Греїн – Аль Вашка на захід від Сірта пообідді в неділю сили ЛНА розпочали черговий наступ при підтримці авіації та артилерії. У Хафтара повідомляють про нанесення більше 21 авіаударів.

Добре екіпірований і підготовлений 302 батальйон спецназу ЛНА, який веде наступ, ще вчора позував для світлин в Бенгазі.

Вочевидь, що внаслідок постійної присутності ударних безпілотників в небі, Хафтару не вдавалося зосередити достатні сили в прифронтовій полосі, тому наступ почався з ходу з висуванням з глибини. Чим все закінчиться вже скоро дізнаємося. Але вже один бойовий гелікоптер ЛНА втратили.

Туреччина:Інформаційне агентство Анадолу повідомляло, що турецькі органи безпеки в суботу провели операцію безпеки проти 5 осіб, які намагалися проникнути з Сирії в провінцію Мардін на південному сході Туреччини.

Інформаційне агентство Анатолія повідомляло, що турецькі органи безпеки в суботу провели операцію безпеки проти 5 осіб, які намагалися проникнути з Сирії в провінцію Мардін на південному сході Туреччини.

Ірак: Міністр оборони США Марк Еспер відвідав Іраку де в аеропорту Айн Аль-Асад, що знаходиться в провінції Анбар, на захід від Багдаду, зустрівся з президентом Іраку та спікером парламенту. Ця зустріч відбувалася на тлі загострення відносин між американськими військовими та проіранськими шиїтськими озброєними угрупованнями в Іраку.



Ліван: Сполучені Штати пропонують 10 мільйонів доларів США за інформацію про шейха Мохаммеда аль-Каутарані, старшого військового командира ліванської Хезболла в Іраку.


Сирія: Наростає напруження між протурецькими силами та асадитами в північному Алеппо. Повідомляють про спробу наступу з боку армії режиму в районі н.п. Кафар Та’ал. Противника отримав гідну відсіч і відступив.

І щось намічається на осі А’заз – Талль Ріф’ат. Невдоволенні намаганням Туреччини політично вирішити «курдське питання», терористи з т.зв. руху «Сил визволення Афріну» (СВА) значно активізували свою діяльність на під контрольній Туреччині території півночі Сирії.

І схоже і в цьому питанні в найближчій час буде дана відповідь. Повідомляють про численні підкріплення з боку протурецьких угруповань які перекидаються в район А’заз.


Русня не спиняючись насищає асадівську армію технікою. Черговий «потяг» сирійського експресу БДК «Саратов» пройшов Босфор у напрямку Середземномор’я на шляху до Тартусу. Кораблі такого типу можуть перевозити або 20 основних танків, або 45 БТР або 50 вантажівок.


Саудівська Аравія: Як там не було, але торгова війна рашкою програна з ганьбою. Видобуток нафти в немитій повернеться на рівень який був 17 років назад. У цій «многоходовочці» ху@ло прагне все залишити після себе, як було до нього).

А тим часом з’ясувалося, що Саудівська Аравія не підписалася під угодою про скорочення видобутку нафти. Причина – відмова Мексики. Саудіти сказали – або все, або ніхто.

І хоча повідомлялося, що нібито Трамп обіцяв Мексиці компенсувати збитки в разі скорочення її видобутку на 0,4 млн. барелів на добу. Але схоже, що Мексика ще думає. Вочевидь результати цієї драми будемо бачити вже завтра з ранку на табло он-лайн котирувань нафтових ф’ючерсів.

Ємен: Рада Безпеки підтримала заклик Генерального секретаря ООН негайно припинити військові дії в Ємені та досягти політичного врегулювання. Рада Безпеки ООН: «Не існує військового рішення, яке могло б досягти стійкого миру в Ємені».

Проте, бойовики з руху «Ансаруллах» (хусити) звинуватили очолювану Саудівською Аравією арабську коаліцію в порушенні режиму припинення вогню. За даними командування сил хуситів, авіація коаліції за три години суботи завдала 22 авіаударів по районам Меджзер та Медгал в провінції Маріб. За даними бойовиків, в авіаударах брали участь і літаки ВПС США. Про жертви і руйнування не повідомляється. Важко коментувати подібні заяви, які дуже сході на свідчення від «диспетчера Карлоса».

В той же час, урядові війська повідомили про запобігання спробі бойовиків проникнути в міста Ель-Байда і Ель-Байда та Маріб, вбиті 15 хуситів. Як бачимо, і в цій країні «просто перестати стріляти» не працює.

Нагадаю, що Коаліція під керівництвом Саудівської Аравії в рамках боротьби з коронавірусом нового типу (Covid-19) з дев’ятого квітня оголосила про перемир’я в Ємені терміном на два тижні.

Джерело

Опублікував: Андрій Савчук

ЗСУ успішно полюють на російські "Буки": Стало відомо, скільки противник втратив за місяць

неділя, 5 травень 2024, 10:56

Українські захисники розпочали своєрідне полювання на російські зенітні комплекси "Бук". Лише за останній місяць бійцям Сил оборони вдалося знищити щонайменше шість комплексів цього типу, тож окупанти втрачають на фронті більше систем ППО, ніж можуть в...

Новий злочин ворога, ще й на Великдень: Окупанти вгатили по Одещині "Іскандером" - є пошкодження та потерпілі

неділя, 5 травень 2024, 10:54

Окупаційні війська Росії протягом минулої доби здійснили ракетний удар по Одещині крилатими ракетами, імовірно "Іскандер-К". Про це повідомили Сили оборони півдня, передають Патріоти України. Відомо, що внаслідок удару поранено чотири особи, пошкодже...