Законопроєкт про "іноагентів". Грузія - не Росія: Протестувальники у Тбілісі атакували парламент, у поліцію летять коктейлі Молотова, влада "включає задню"

Протести в Грузії: проти поліції застосували коктейлі Молотова, є затримані

У грузинській столиці через прийняття у першому читанні одіозного законопроєкту про "іноагентів" тривають протести біля будівлі парламенту, учасники застосували проти правоохоронців коктейлі Молотова, повідомляє SOVA.news

До місця заворушень стягнуто спецпризначенців та велику кількість поліції. Раніше, попри початково мирний характер акції, силовики застосували щодо демонстрантів перцевий газ і водомети, є постраждалі.

За даними агенції Interpressnews, було затримано принаймні кількох учасників акції протесту. Під час брутальних дій поліції також постраждали працівники ЗМІ.

Міністерство внутрішніх справ Грузії пояснило свої дії тим, що "протест вийшов за межі законодавчих рамок про свободу вираження поглядів і мирні зібрання" та що поліція змушена була застосувати силу. Також стверджують, що внаслідок агресивних дій протестувальників кілька поліцейських травмовані і їхнє спорядження пошкоджене.

Тим часом президентка Грузії Саломе Зурабішвілі в екстреному зверненні у вівторок із Нью-Йорка, де вона перебуває з візитом, звернулась до учасників протестів і висловила розгніваному народу свою підтримку.

Президентка Грузії підтримала протести й обіцяє ветувати скандальний закон про іноагентів

"Звертаюсь до вас, хто стоїть сьогодні ввечері на Руставелі, тому що я була там багато разів. Ви представляєте вільну Грузію. Грузію, яка бачить своє майбутнє в Європі і не дозволить нікому позбавити її цього майбутнього", – наголосила Зурабішвілі, яку цитує телеканал "Мтаварі"..

Президентка Грузії наголосила, що законопроєкт про "іноагентів" не потрібен країні, й заявлені раніше обіцянки влади направити його до Венеційської комісії не мають сенсу, бо вона "дуже добре знає, що то за закон".

Нагадаємо, надвечір 7 березня парламент Грузії схвалив у першому читанні законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу", який значною мірою наслідує російське законодавство про "іноагентів". Розгляд проєкту вже 7 березня став несподіванкою, спершу планувалося, що його винесуть в залу 9 березня. Проросійська більшість почала обговорення за відсутності майже всіх опозиційних депутатів.

Збиває навіть балістичні ракети: Що відомо про Aster 30, які Франція передає Україні

четвер, 25 квітень 2024, 2:35

До нового пакета військової допомоги Україні від Франції мають увійти зенітні керовані ракети Aster 30, які використовують для систем протиповітряної оборони Mamba SAMP-T. Ці комплекси здатні боротися як з авіацією, так і з крилатими та протирадіолокац...