Залишилось критично мало часу: Україна готує позов до Арбітражного трибуналу через керченські події

24 травня 2020 спливає термін, коли Україна має подати матеріали до Міжнародного трибуналу з морського права та висунути вимоги проти Росії у справі про незаконне захоплення українських моряків та суден, зазначають Патріоти України.

Міністр Кулеба наголосив, що захист прав та інтересів України та її громадян є головною метою роботи МЗС України, а встановлення справедливості та притягнення винних до відповідальності пріоритетом.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року Збройні сили РФ та кораблі Берегової охорони Прикордонної служби ФСБ РФ атакували (відкривши вогонь і протаранивши), згодом блокували та в результаті захопили українські артилерійські катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу» Військово-морських сил України, які намагалися пройти з Одеси до Маріуполя через Керченську протоку.

На борту перебувало 24 українських військовослужбовці. Зіткнення сталося в нейтральних водах, що дало всі підстави вважати захоплених моряків військовополоненими.

Полонений український моряк. Фото з відкритих джерел

Влада України стверджувала, що повідомлення про проходження через протоку було подано заздалегідь і що українці повідомляли відповідні російські органи, але не отримували відповіді.

Також Україна посилається на передбачену свободу судноплавства для українських суден в протоці, визначену Договором між Україною і Російською Федерацією про співпрацю у використанні Азовського моря і Керченської протоки 2003 року і не визнає приналежність Росії територіальних вод біля узбережжя Криму.

За оцінками міжнародних експертів, Україна має необмежене право на транзит через Керченську протоку.

Розвиток інциденту у 2019 році

15 березня 2019 року країни Заходу ввели санкції щодо учасників затримання українських кораблів.

1 квітня 2019 року Україна повідомила РФ, що починає процес в Міжнародному трибуналі ООН з морського права в Гамбурзі. Відповідно до Конвенції ООН з морського права (UNCLOS), військово-морські судна і персонал на борту володіють абсолютним імунітетом. Це означає, що іноземні держави не можуть їх заарештовувати, затримувати та судити.

16 квітня 2019 року Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права (ITLOS), зажадавши негайного звільнення затриманих кораблів разом з екіпажами. Росія відмовилася брати участь у засіданнях трибуналу.

Захоплені українські катери і буксир у м. Керч. 27 листопада 2018

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права зобов’язав Росію негайно звільнити два українських військових катера, допоміжне судно і 24 українських моряки, затриманих поблизу Керченської протоки в листопаді 2018 року, та дозволити їм повернутися на вільну територію України.

МЗС Росії заявило, що трибунал не має юрисдикції в суперечці з Україною.

09 липня стало відомо, що слідче управління ФСБ висунуло звинувачення в остаточній редакції 24 морякам, яких в кінці листопада затримали під час захоплення українських кораблів у Керченській протоці. Всього у справі 20 томів матеріалів, час на їх вивчення захисники оцінили в три місяці – слідство почало знайомити з ним обвинувачуваних та їхніх адвокатів через тиждень, після продовження судом арешту всім морякам.

Отвір від влучання снаряду у рубці БК «Бердянськ». Фото з відкритих джерел

7 вересня 2019 року між Україною і Росією відбувся обмін утримуваними громадянами у форматі 35 на 35. Серед тих, кого повернули Україні були також 24 моряки. 17 листопада РФ передала Україні утримувані українські кораблі. Повернула пошкодженими і повністю розграбованими.

Ситуація у 2020 році

Тільки наприкінці січня 2020 стало відомо, що слідчі ФСБ припинили слідство у кримінальній справі українських моряків, затриманих у Керченській протоці.

24 травня 2020 спливає термін, в який Україна повинна подати до Міжнародного трибуналу з морського права в Гамбурзі основний Меморандум, виклавши правову позицію і вимоги.

«У Міністерстві змінився Міністр і значною мірою юридична команда, але наша мета залишається незмінною притягнути Росію до міжнародної юридичної відповідальності за всі порушення міжнародного права, вчинені нею в ході агресії проти України. Ми тісно працюватимемо з юридичними радниками, і наша спільна перемога буде також перемогою міжнародного права загалом», зазначив глава МЗС Кулеба.

Юридичні радники та команда Міністерства детально обговорили стан усіх спорів між Україною та Російською Федерацією та визначили стратегію і тактику подальшої роботи.

Особливу увагу учасники приділили справі щодо затримання у листопаді 2018 року українських військово-морських суден і 24 членів їхніх екіпажів та меморандуму, який Україна має подати на розгляд Арбітражного трибуналу вже до кінця наступного тижня.

Боротьба України на юридичному фронті триває, а справи, які веде МЗС України переходять у вирішальну стадію. Юридичні радники України та команда Міністерства закордонних справ докладуть усіх зусиль для їхнього успішного завершення та реалізації інших елементів стратегії юридичного захисту.

Боєприпаси для України: В Чехії відповіли, скільки наразі зібрано коштів на снаряди для ЗСУ і скільки ще прагнуть зібрати цьогоріч

середа, 8 травень 2024, 4:15

До ініціативи Чехії щодо снарядів приєднались вже два десятки країн з Європейського союзу й НАТО. Кошти на близько 500 тисяч артилерійських снарядів для України вже зібрані нині в межах чеської ініціативи. Про це розповів міністр закордонних справ Чехі...

Завітали в гості ATACMS: В окупованому Луганську грандіозна пожежа (відео)

середа, 8 травень 2024, 1:45

Увечері у вівторок, 7 травня серія вибухів пролунала в окупованому Луганську. За попередніми даними там спалахнула нафтобаза. Про це повідомляють у соцмережах та росЗМІ із посиланням на окупаційну владу. . "Декілька вибухів пролунало в Луганську. У мі...