"Залишили Україну на милість Путіна": Віцеміністр МЗС Литви попередив ЄС про небезпеку "Північного потоку-2"

Мантас Адоменас. Фото: Твіттер.Російський газопровід "Північний потік - 2" - це велика небезпека для Європи в цілому і України зокрема. Таке попередження зробив віце-міністр закордонних справ Литви Мантас Адоменас в ексклюзивному інтерв'ю Newsweek, передають Патріоти України.

"Північний потік - 2", ймовірно, вже найближчим часом почне поставки газу безпосередньо в Німеччину по Балтійському морю в обхід України. Газопровід зробить Київ більш уразливим перед агресивною політикою Кремля, заявив Адоменас. Він вважає, що "Північний потік - 2" є загрозою для безпеки не тільки України, але і Євросоюзу і НАТО. "Факт, що проект продовжують реалізовувати, є вельми великим сумом", - заявив представник МЗС Литви.

Трубопровід збільшить залежність Європи від російського газу і зробить ЄС заручником геополітичних схем беззмінного президента РФ Володимира Путіна. Зараз Україна є критично важливим маршрутом поставки російського газу в Європу. Однак з введенням в дію "Північного потоку - 2" ситуація зміниться, у Кремля будуть розв'язані руки щодо Києва. "Швидше за все, транзит українського газу буде припинено як тільки почнеться використання "Північного потоку - 2". Вони (росіяни - ред.) знайдуть виправдання і причини", - висловив думку Адоменас.

Він нагадав, що саме Німеччина стала ключовим лобістом проекту в ЄС. Курирував угоду особисто екс-канцлер Німеччини Герхард Шредер, який сьогодні отримав пост голови Ради директорів російської "Роснефти". Його наступниця канцлер Ангела Меркель також до останнього захищала газопровід. "Північний потік - 2" може бути запущений повноцінно вже на початку 2022 року.

Угоду Вашингтона і Берліна щодо стримування агресивної газової політики Кремля, ймовірно, не буде виконано. "Росія збирається використовувати його (" Північний потік - 2 "- ред.) в якості геополітичної зброї ...ЄС став заручником закоренілої корупції ...Проект йде врозріз з інтересами багатьох країн Євросоюзу. Думаю, ЄС повинен зайняти більш жорстку позицію... Ми повинні усвідомлювати, що Росія не дозволить послабити завойований нею контроль, в першу чергу над німецькими, але також і європейськими енергосистемами", - констатував представник МЗС Литви.

У окупантів проблеми: Російська перевага у війні проти України зменшується, - FT

субота, 27 квітень 2024, 4:15

Завдяки американській допомозі Україна може виявити недоліки, притаманні армії РФ, яка намагається знищити Україну за допомогою неякісних боєприпасів і великої, але погано навченої армії. Про це пише Financial Times, передають Патріоти України. «Допом...

"Ворог не припиняє спроб": У ДПСУ повідомили, де фіксують найбільше російських ДРГ

субота, 27 квітень 2024, 3:25

Наразі найбільша кількість спроб прориву російських диверсійно-розвідувальних груп фіксують у Сумській області. Днями прикордонники знову зафіксували таку спробу. Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телеканалу "Еспресо",...