Зеленський підписав указ про звільнення Фокіна з ТКГ: У "Слузі народу" назвали ім'я його ймовірного наступника

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про звільнення Вітольда Фокіна, який раніше назвав бойовиків "повстанцями", з посади першого заступника глави делегації України в Тристоронній контактній групі. Про це повідомляє Офіс президента, передають Патріоти України.

"Президент України Володимир Зеленський підписав указ щодо питань делегації України для участі в Тристоронній контактній групі. Цим документом Вітольд Фокін виведений зі складу делегації України в ТКГ і звільнений від виконання обов'язків першого заступника голови делегації", - сказано в повідомленні.

Одним із кандидатів на посаду спікера української делегації в Тристоронній контактній групі щодо Донбасу нібито може стати дипломат Маркіян Лубківський.

На це натякнув народний депутат України від фракції "Слуга народу" Олександр Качура, передає Інтерфакс-Україна. Водночас називати конкретне ім'я парламентарій відмовився.

"У мене вже є прізвище, але я не готовий його назвати. Це не буде дуже відома особа. Це технічна посада, тому що напрацьовуватиметься драфт усіх зустрічей і буде єдина позиція подаватися всіх домовленостей, яка була досягнута в Мінському процесі", – сказав Качура.

Водночас відповідаючи на уточнювальне запитання журналістів, чи займе цю посаду Лубківський, нардеп все ж дав підстави вважати, що йдеться саме про дипломата.

"Я думаю, що ви дуже близькі до правильної відповіді, але я знаю, що є ще інші кандидатури", – зазначив Качура, додавши, що кандидатура Лубківського "може бути однією з ключових зараз, у якої є пріоритет".

Сам Лубківський у коментарі "Детектор-медіа" також підтвердив своє імовірне призначення. За словами дипломата, пропозицію приєднатися до української делегації у ТКГ він отримав від її голови Леоніда Кравчука та Офісу президента України.

"Таку пропозицію було аргументовано моїм досвідом дипломатичної та безпекової роботи. Зокрема, у "гарячих точках": спочатку в Союзній Республіці Югославія, а потім і в Республіці Хорватія. Зараз я саму пропозицію вивчаю й остаточно визначуся найближчим часом", – зазначив Лубківський.

Дипломат також додав, що його можуть розглядати й на іншу посаду. Зараз він обговорює можливість долучитися до української делегації в ТКГ з Кравчуком та віцепрем'єр-міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексієм Резніковим.

"Функціонал мій ще в процесі обговорення. Йдеться про моє залучення до роботи в українській делегації в Тристоронній контактній групі. Яка це буде функція – спікера чи інша – це ще в процесі обговорення", – уточнив Лубківський.

Крім того, він підкреслив, що мав уже декілька зустрічей з народними депутатами та пообіцяв озвучити своє рішення найближчими днями.

"У цій ситуації я визначаюся. Упродовж декількох найближчих днів, думаю, визначуся й вирішу. Є певні "червоні лінії", які для мене є принциповими. Мені важливо, щоб ці "червоні лінії" збігалися з "червоними лініями" учасників української делегації в Тристоронній контактній групі", – пояснив кандидат на посаду спікера у ТКГ.

"Ми зараз орієнтовно майже 7 тисяч танків знищили": Черник пояснив, скільки ще Путін може вести війну проти України і де візьме на це кошти

четвер, 28 березень 2024, 17:47

Росія має таку кількість бронетехніки, завдяки якій може воювати проти Україні ще щонайменше два роки. Водночас дуже великий людський ресурс, який Москва може озброїти найпростішою зброєю, дозволить країні-агресорці й далі закидувати фронт великими піх...

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - Фурса

четвер, 28 березень 2024, 16:50

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - пише у своєму блозі Сергій Фурса, передають Патріоти України, і продовжує:. "Абсолютно природне небажання. Яке розум...