Занепад московської імперії все очевидніший: Сербія обміняла Росію на Китай. Підсумки візиту Сі Цзіньпіна до Белграду, - Politico

Братушки радо вітали свого нового покровителя у змаганнях за Косове. Московитам залишається робити вимушено радісний вигляд, дивлячись як далекосхідний сюзерен перебирає у них найглибшу зону впливу у Європі

Сі Цзіньпін і Александар Вучич в Белграді

Приїзд лідера Китая Сі Цзіньпіна до Белграда в рамках його європейського турне викликав безпрецедентний ентузіазм у Сербії – країні, яку часто вважають одним з найвідданіших союзників Китаю в Європі. Про це у середу, 8 травня, пише POLITICO.

Президент Сербії Александар Вучич заявив Сі під час зустрічі, що хоча як лідера великої держави його зустрічатимуть з повагою в усьому світі, але такої шани і любові, яку він зустріне у Сербії, він не знайде більше ніде.

Видання зазначає, що приїзд Сі був зустрінутий суворими заходами безпеки, які фактично зупинили сербську столицю: понад 6 500 поліцейських були розміщені в ключових точках уздовж маршруту візиту, надаючи китайському правителю почесті. Прапори Китаю були підняті по всьому Белграду, і приблизно 50 автобусів доставляли людей з різних куточків країни до головного місця події.

Видання нагадує, що багатополярність є ключовим аспектом зовнішньополітичної стратегії Китаю, формулювання якої часто служить завісою для явної мети нинішнього керівництва кинути виклик домінуванню США в глобальній політиці.

Сербія, відома своїми тісними зв'язками з Росією і частою критикою політики Брюсселя, виявляється корисним інструментом у цьому прагненні, незважаючи на свій скромний розмір і економічний вплив.

"Цей візит показує, що Сербія проміняла Росію на Китай, коли мова йде про її головного партнера, щоб торгуватися із Заходом. Повномасштабне вторгнення в Україну поставило сербсько-російські відносини під пильний контроль, тому уряд бачить вигоду в тому, щоб частіше розігрувати китайську карту, оскільки вона вважається менш провокаційною", – сказав Вук Вуксанович, експерт з китайсько-сербських відносин і старший науковий співробітник Белградського центру політики безпеки.

За його словами, Балкани, і Сербія зокрема, стали ще більш цікавими для Китаю зараз, коли одна гілка ініціативи "Один пояс, один шлях" через Росію і Білорусь була фактично відрізана повномасштабним вторгненням в Україну.

Замах на прем'єра Фіцо: У Словаччині припускають, що нападник діяв не один

неділя, 19 травень 2024, 23:16

Міністр внутрішніх справ Словаччини Матуш Шутай Ешток припускає, що нападник на прем'єр-міністра Роберта Фіцо мав спільників. Про це повідомляє Dennik N, передають Патріоти України. "Є версія, що зловмисник був у певній групі людей, які, ймовірно, жарт...

Голова МЗС Латвії пробігла півмарафон заради збору коштів на дрони для захисників України

неділя, 19 травень 2024, 21:17

Міністерка закордонних справ Латвії взяла участь у Ризькому марафоні задля збору коштів на дрони для України, та подолала дистанцію півмарафону – 21 кілометр. У суботу Байба Браже оголосила, що зареєструвалася на дистанцію 21 км, що буде першим її півм...