Запам'ятайте - Сакартвело: Литва офіційно іменуватиме державу грузин за її самоназвою, їх рідною мовою

Після дворічного перехідного періоду єдиною офіційною назвою країни у Литві стане Сакартвело (საქართველო - в перкладі з оригіналу - «країна картвелів»). Про це голова Державної комісії з литовської мови Аудріс Антанайтіс заявив в інтерв'ю виданню BNS, передає LRT.

"На сьогодні Сакартвело (лит. Sakartvelas) є офіційною назвою", - зазначив Антанайтіс.

21 грудня 2020-го року комісія ухвалила рішення виключити з документа, що встановлює офіційні назви держав, слово Gruzija та вписати Sakartvelas.

"Рішення, ухвалене комісією два роки тому, передбачало Сакартвело як другу неофіційну назву країни. Знадобився перехідний період, щоб побачити готовність суспільства прийняти цю назву. Очевидно, що вона надзвичайно швидко прижилася в суспільстві. Я прогнозував 20 років, а вона прижилася за два роки. Це дійсно було несподіваним", - розповів чиновник.

"Ми ухвалили рішення, тому завершуємо процес - Сакартвело стає офіційною, повною назвою", - сказав він, додавши, що це рішення полегшить роботу відомств, яким досі доводилося писати "Gruzija (Sakartvelas)".

"Грузія залишається, як і раніше, вживаною назвою, в публічному просторі її можна вживати", - сказав голова комісії.

Раніше грузинські політики та дипломати неодноразово просили литовських посадовців відмовитися від назви "Грузія", оскільки за їх словами вона є російською.

Довідка: Сакартвело дослівно означає "країна картвелів" за центральним регіоном Картлі, довкола якого формувалась держава у часи античності та середньовіччя з містами Тбілісі, Руставі та релігійною столицею - Мцхетою. Вважається, що слово Грузія походить від перської назви грузинів "Гурган" та дослівно означає "країна вовків".

Відповідав за управління майном та медичне забезпечення: Заступник Шойгу попався на хабарі

вівторок, 23 квітень 2024, 22:55

Затримано заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова - його підозрюють в отриманні хабаря. Про це з посиланням на Слідчий комітет РФ пишуть російські пабліки і ЗМІ, передають Патріоти України. ТГ-канал Mash пише, що Тимур Іванов відповідав за буд...

"Давайте говорити про це спокійніше": В ОП розповіли, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії

вівторок, 23 квітень 2024, 22:42

Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний впродовж кількох тижнів має розпочати роботу на посаді посла у Великій Британії. Про це в ефірі на телеканалі "Київ" у вівторок, 23 квітня, заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, передають...