Заради "діалогу довіри": Макрон прийняв запрошення Путіна відвідати його "з повноформатним візитом"

Дату поїздки в адміністрації французького президента наразі не називають.

Президент Франції Емманюель Макрон має намір відвідати Росію найближчим часом. Про це він написав у суботу, 27 червня 2020 року, в твіттері на наступній день після відеоконференції зі своїм російським колегою Володимиром Путіним, повідомляють Патріоти України з посиланням на RFI.

"Діалог довіри, розпочатий з президентом Путіним в Брегансон, триває. Безпека в Європі, регіональні конфлікти, клімат, в тому числі танення вічної мерзлоти в Арктиці. Ми рухаємося вперед, і я скоро приїду до Росії", - йдеться в повідомленні керівника Єлисейського палацу.

Дату поїздки в адміністрації французького президента наразі не називають. Раніше повідомлялося, що Макрон може відвідати Росію до кінця року, в залежності від епідеміологічної ситуації.

Напередодні Макрон і Путін провели перемовини по відеозв'язку, в яких обговорювалася підготовка зустрічі п'яти лідерів країн - постійних членів Радбезу ООН, врегулювання російсько-українського збройного конфлікту, а також ситуація в Лівії та Сирії. За підсумками розмови Путін запросив Макрона відвідати Росію "з повноформатним візитом".

Довідка

Наразі Москва та Париж мають низку спільних проектів в Африці, зокрема, у Лівії.

Після повалення режиму Муаммара Каддафі у 2011 році та його вбивства в Лівії почалася боротьба за владу між різними угрупованнями і фракціями. У Триполі за підтримки ООН був створений Уряд національної єдності на чолі з Фаїзом Сараджем. Між тим у Тобруку на сході країни проходять засідання однопалатного парламенту, що вважає себе справжньою владою і не згоден з політикою Сараджа.

Його суперником є колишній побратим Каддафі, генерал Халіфа Хафтар, котрий намагається захопити Триполі з квітня 2019 року. Наприкінці лютого цього року сторони домовилися про режим припинення вогню, але потім бойові дії відновилися.

За відкритими даними, сили Хафтара підтримують Франція, Росія, Саудівська Аравія, ОАЕ та Єгипет.

На боці уряду в Тріполі, у свою чергу, виступають Італія, Туреччина та Катар.

Присутність "вагнерівців" у Лівії підтверджують експерти ООН.

Як зазначають оглядачі, росіяни де-факто виконують там "брудну" роботу в інтересах урядів Франції та РФ, а також французьких і російських паливних компаній, тоді як Італії суттєво допомагають сили Ердогана, зокрема, за допомогою ударних безпілотників.

На думку сирійського експерта Абу-Ібрагіма, на громадянську війну в Лівії слід дивитися крізь призму перспектив розробки тамтешніх покладів природного газу. Окрім того, слід наголосити, у Парижі мешкає родина речника Кремля Дмитра Пєскова, а на популярному французькому морському курорті Біаріц розташовані вілли першої дружини Путіна Людмили (зараз - Людмили Очеретяної) та його доньки Катерини Тихонової.

Дебелий шмат з 61-імльярдного "пирога": США готують поставку зброї для ЗСУ на $6 млрд - Politico

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:39

США завершують підготовку одного з найбільших на сьогодні пакетів військової допомоги для України та готуються підписати контракти на постачання зброї та обладнання для Збройних сил України на суму до 6 мільярдів доларів. Про це пише Politico з посилан...

Після гучних звинувачень у корупції: Міністр Сольський подав у відставку

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:31

Міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею на 500 мільйонів, написав заяву про відставку. Про це повідомив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у Facebook в четвер, 25 квітня. . "До Верховної ...