Зараз - як Сталінград: Відомий історик зробив прогноз, чи завершиться війна 2024 року

Повномасштабна війна в Україні триває вже 683 доби. Те, що станеться на фронті у 2024 році, буде визначати можливий кінець війни. Таку думку висловив історик Ярослав Грицак в розмові з "Радіо Свобода", передають Патріоти України.

Він розповів, що війна стала патом, як і казав Залужний. Йдеться про те, що ні одна зі сторін не має достатніх ресурсів й зусиль для великих наступів та проривів.

«Умовно кажучи, ми зараз не у 1939 році, а у 1942. Тоді був Сталінград, тобто початок відкату у другу сторону. І питання, чи ми закладемо цю основу. Було би гріх казати, що це тільки відповідальність України, бо це відповідальність Заходу. Тому що ця війна затяжна, а затяжна війна має свою логіку», — пояснює історик.

За його словами, фронт дуже важливий, але не тільки він визначає долю, тому що у затяжних війнах дуже важлива міцність тилу. «Бо врешті-решт війна не закінчується вирішальною військовою перемогою чи воєнним парадом, а котра сторона не буде мати сил нести тягар війни. І це кінчається колапсом однієї сторони»,— додає історик.

Грицак наголошує і на тому, що коли Україна має доступ до ресурсів Заходу, то росія не має шансів. «Це не тільки українські внутрішні реформи, але й Захід сам має реформуватися. Питання, наскільки достатньо швидко реформуватимуться, як нам потрібно, чи будуть виконувати свої обіцянки», — резюмував він.

Зазначимо, що за даними аналітиків, найважливіший висновок, який можна зробити з останніх двох років бойових дій, це домінування оборонної війни над наступальними операціями. Це було продемонстровано знову і знову, починаючи з провалу початкового бліцкригу росії у перший місяць війни.

"Ми обидва хочемо справедливої угоди щодо завершення війни": Трамп зробив заяву після зустрічі із Зеленським

п’ятниця, 27 вересень 2024, 20:16

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп після зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським відповів, чи змінив він погляд на те, як має завершитись війна Росії проти України. Відео розмови оприлюднив Fox News, пере...

"Воював на боці України": У Москві судять 72-річного американця, який прожив кілька років у Харкові з місцевою жінкою

п’ятниця, 27 вересень 2024, 20:04

В Москві розпочався суд над 72-річним громадянином США, якого звинувачують в тому, що він нібито воював на боці України як найманець. Про це у п’ятницю, 27 вересня, повідомило російське пропагандистське агенство РИА Новости, передають Патріоти України....