"Зараз буде два центри ухвалення рішень": Військовий аналітик пояснив, як операція ЗСУ на Курщині вплине на бойові дії на сході України

Операція Сил оборони у Курській області РФ поставила Росію перед стратегічною дилемою. Кремль мав вирішити, що робити далі: припиняти наступ на сході України і перекидати війська вже на свою територію чи продовжувати наступати на Донбасі, намагаючись вирішити "проблему Курської області" силами, не задіяними у боях на Донеччині, передають Патріоти України

І російський диктатор, схоже, вже ухвалив невірне рішення, що зрештою може призвести до контрнаступу українських сил вже на території України. Про вплив подій на Курщині на ситуацію на сході нашої держави в інтерв'ю OBOZ.UA розмірковував військовий аналітик, директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь.

За його словами, операція ЗСУ у Курській області поставила Росію перед стратегічною дилемою, і Москва вже традиційно обрала гірший для себе варіант дій.

"Насправді Росію поставлено перед стратегічною дилемою: або припиняти наступ на сході України, збирати достатні сили й намагатися вибивати українські війська з Курської області, або ухвалити неправильне рішення, яке Путін, у принципі, вже ухвалив – намагатися продовжувати наступати в Україні та пробувати вирішити цю, як вони кажуть, "проблему Курської області" тими силами, які можна буде зібрати поза основними напрямками наступів, у всякому разі поза Покровським напрямком", – зазначив Самусь.

Наслідком ухваленого Путіним рішення, каже він, стало призначення "кураторів" так званої контртерористичної операції РФ у Курській області. Контролюватимуть її перебіг колишній охоронець та близький соратник російського диктатор Олексій Дюмін та командувач росгвардії Віктор Золотов. І ці призначення заклали фундамент для ще одного майбутнього протистояння у силових структурах РФ.

"Зараз буде два центри ухвалення рішень. Герасимов буде займатися Донбасом, а Курською областю будуть опікуватися Дюмін і Золотов як командувач росгвардії. В результаті між цими центрами виникне протиріччя і можливо конфлікт, тому що і Дюміну, і Золотову треба довести свою успішність. Але чим доводити? Військ немає. Намагатися росгвардією вибити українські війська? А це війська, це важка техніка, це дійсно ефективне угруповання. Водночас Герасимову поставлено завдання до кінця цього року окупувати весь Донбас. Тому я думаю, що найближчим часом виникне контраверсія між цими двома центрами ухвалення рішень, центрами управління, оскільки ані перший, ані другий напрямок не буде успішним", – прогнозує Самусь.

Зрештою поточна ситуація, вважає експерт, змусить РФ таки зупинити наступ на сході України, зокрема, поблизу Покровська, де нині точаться найгарячіші бої.

"У результаті наступ на Покровському напрямку буде зупинено. За цей час Дюмін і Золотов зберуть все, що можна, з інших напрямків фронту, наприклад, із півдня. Можуть почати знімати з Харківського напрямку, з Вовчанська. Звісно, це призведе до контрнаступу українських Сил оборони. А далі, через певний час, скажімо, в короткостроковій перспективі Росія постане перед величезною проблемою у зв’язку з тим, що українське командування ухвалить іще кілька рішень – наразі я не буду про них говорити, – які ще більше загострять цю стратегічну дилему", – резюмував Самусь.

Подалі від війни: Очільниця Мінреінтеграції Ірина Верещук запропонувала населенню Курщини евакуацію до України

четвер, 15 серпень 2024, 0:30

Мінреінтеграції відкрило цілодобову гарячу лінію для мешканців Курської області, які потребують гуманітарної допомоги або ж хочуть евакуюватися в Україну. Про це оголосила віцепрем'єр-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірин...

Генпрокурор ФРН видав ордер на арешт українця за підрив "Північного потоку" – німецькі ЗМІ

середа, 14 серпень 2024, 23:45

Генеральний прокурор Німеччини Єнс Роммель видав перший ордер на арешт головного підозрюваного у підривах на газопроводі "Північний потік" у Балтійському морі, що сталися два роки тому. Ним є українець Володимир С., який донедавна проживав у Польщі. Пр...