Засудили пориви Порошенка: Міноборони і МЗС виступили проти подання заявки на ПДЧ для України до НАТО

Міністерство оборони та Міністерство закордонних справ вважають неефективною ідею переподанбої заявки на отримання Плану дій щодо членства в НАТО. Про це заявили журналістам міністр оборони Андрій Загороднюк та заступник міністра закордонних справ Єгор Божок наприкінці візиту до штаб-квартири НАТО, коментуючи заяви експрезидента Петра Порошенка з цього приводу, повідомляють Патріоти України з посиланням на "Українську Правду".

"Ми можемо підтверджувати і надсилати заяву скільки завгодно, але навіщо? Краще концентруватися на практичних результатах", - заявив міністр оборони.

У свою чергу Божок вважає, що уряд вважає чинною заявку, подану Україною у 2008 році.

"Ми вже подали заявку до ПДЧ і повторювати вже подане – неефективно. Ми можемо діяти методом папуги, а можемо вести серйозну роботу. Якщо ми будемо щодня повторювати, що хочемо в НАТО, хочемо ПДЧ, і все – то в результаті ніякого ПДЧ не отримаємо. Тому зараз ми налаштовані на те, щоби, не підтверджуючи цю заявку, досягти військових критеріїв членства в НАТО", - зазначив Божок.

Втім, на думку ексзатупника голови адміністрації п’ятого президента Костянтина Єлісєєва, це не дуже розумна тактика.

"Якщо не звернутися щодо ПДЧ, то це точно метод не папуги, а страуса: заховати голову у пісок - все одно що відмовитися від амбіцій. Поки мовчить Київ, мовчатиме і Брюссель. Нагадаю: після листа про ПДЧ був закон Януковича про позаблоковість у 2010. Сміливіше", - написав він у Twitter.

Напередодні, 25 жовтня Порошенко повідомив, що фракція "Європейської Солідарності" підготувала проект звернення Верховної Ради до НАТО про надання ПДЧ. П'ятий президент України закликав депутатів з усіх фракцій, які підтримують євроатлантичні прагнення України, проголосувати за запропоновану "ЄС" постанову.

"Наша команда підготувала проект заяви Верховної Ради. Пропонуємо уповноважити голову Верховної Ради разом із президентом і прем'єр-міністром поставити підпис під відповідним зверненням до грудневого саміту НАТО. Воно має продемонструвати консолідовану позицію законодавчої і виконавчої влади в питанні євроатлантичної інтеграції. Закликаю колег по Верховній Раді, – і хто у владі, і хто в опозиції, – підтримати нашу пропозицію наступного тижня", заявив Порошенко у відеозверненні, опублікованому в п'ятницю.

Чи можуть окупанти захопити Харків: Командувач Нацгвардії озвучив прогноз

вівторок, 23 квітень 2024, 18:56

Командувач Нацгвардії Олександр Півненко розповів, чи дійсно окупаційна армія Росії може захопити Харків. За його словами, росіяни здатні діяти лише класично. Два-три напрямки відволікаючі й один -0 основний. Про це він розповів в інтерв’ю LIGA.net,...

ЗСУ посиляться: Більшість озброєнь із пакету США вже в Європі, що прискорить доставку в Україну

вівторок, 23 квітень 2024, 17:55

Більшість озброєнь із нового пакету допомоги США заздалегідь розміщено у Німеччині та Польщі. Завдяки цьому доставка до України буде прискорена, передають Патріоти України з посиланням на CNN. Джерело видання повідомило, що артилерійські снаряди будуть...