Засвічених у диверсії з "Новачком" у англійському Солсбері офіцерів ГРУ Чехія оголосила в розшук за підрив складу боєприпасів і вбивства її громадян

Скандал з черговою диверсією російських спецслужб може стати відправною точної для Холодної війни-2 та потужних санкцій Заходу проти недоімперії Путіна, допускають найбільш сміливі аналітики

Розшукувані агенти ГРУ РФ. Фото сайту поліції Чехії

Чеська влада розшукує імовірних агентів російського Головного управління Генштабу (ГРУ), яких звинувачували в отруєнні Скрипалів у Британії, а тепер підозрюють у причетності до двох вибухів на складі боєприпасів в Чехії в жовтні і грудні 2014 року, зазначають Патріоти України. В результаті вибухів тоді загинуло двоє людей.

Правоохоронці Чеської Республіки запросили допомогу в пошуку двох осіб, які у жовтні 2014 року були на території Чехії. Наголошується, що розшук оголошено "у зв'язку з розслідуванням обставин тяжкого злочину".

За даними правоохоронців, розшукувані використовували щонайменше дві посвідки особи - російські паспорти на імена Олександра Петрова (13.07.1979 р.н.) та Руслана Боширова (12.04.1978 р.н.), а потім - паспорти громадянина Молдови на ім'я Миколи Попа (18.07.1979 р.н.) та Таджикистану - Руслана Табарова (23.10.1975 р.н.).

Всіх, хто бачив цих людей або знає що-небудь про їхнє пересування і діяльність у Чеській Республіці, просять повідомити правоохоронцям.

ЗМІ також повідомляють про мотивацію зухвалої акції російських диверсантів у серці Європи. Зброя, що перебувала принаймні на одному зі складів призначалась для України, що з великими тркднощами на той час відбивала російську навалу.

Засвічені агенти, ті самі, яких британська влада підозрює в отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів у Солсбері в 2018 році. Стверджується, що це агенти російського Головного управління Генштабу (ГРУ), чиї справжні імена – Анатолій Чепіга і Олександр Мишкін.

Влада Чехії підозрює їх у причетності до двох вибухів на складі боєприпасів в країні в жовтні і грудні 2014 року. Про це оголосив у суботу прем'єр-міністр Андрій Бабіш.

Прем’єр Андрей Бабіш і перший віцепрем’єр уряду, який нині обіймає посаду міністра внутрішніх та закордонних справ Ян Гамачек на надзвичайній пресконференції заявили, що 18 дипломатів посольства Росії в Чеській республіці були ідентифіковані як представники російських спецслужб.

Зокрема, як заявив Бабіш, російські дипломати причетні до вибухів складів з боєприпасами в селищі Врбетіце, які стались у жовтні й грудні 2014 року. Тоді під час вибухів загинуло двоє людей.

На пресконференції Бабіш назвав частину 29155 російської спецслужби ГРУ, чиї офіцери були залучені до вибуху боєприпасів на терені селища Врбєтіце у 2014 році, в результаті якої було завдано великих матеріальних шкод, створено загрозу життю місцевих жителів, та найголовніше – двоє людей через ці вибухи загинули.

«Існує обґрунтована підозра, що російські спецслужби служби ГРУ брали участь у вибухах у 2014 році на звалищі боєприпасів у чеському селі Врбєтице. Отже Чехія вислала 18 російських дипломатів», – написав Бабіш у твітері.

Він також зазначив, що президент країни Мілош Земан був поінформований про видворення російських дипломатів і «висловив нам свою абсолютну підтримку».

На своїй сторіниці в твітері Бабіш написав, що поінформвував і керівництво Європейського союзу про дії Чехії щодо російських дипломатів та про розслідування вибухів у Вербєтицях у 2014 році.

Я щойно розмовляв із головою Європейської Ради
@eucopresident Шарлем Мішелем, повідомив про інцидент у Врбєтицях та висилку 18 російських дипломатів. Я буду інформувати наших партнерів детальніше на наступній Європейській раді.

Ян Гамачек заявив, що викликав до себе російського посла і повідомив йому про вимогу до 18 співробітників російського посольства, яких підозрюють у роботі на ГРУ або СВР, покинути Чехію протягом 48 годин.

У понеділок Ян Гамачек мав від'їхати до Москви, але його візит був скасований у п'ятницю у зв'язку з необхідністю взяти участь у засіданні уряду в понеділок.

Як сказала речниця МЗС Росії Марія Захарова, Прага знає про наслідки, які буде мати ситуація з висилкою з Чехії 18 російських дипломатів.

«Празі добре відомо, що буде після подібних «фокусів», - вона заявила в суботу офіційній російській агенції ТАСС.

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - Фурса

четвер, 28 березень 2024, 16:50

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - пише у своєму блозі Сергій Фурса, передають Патріоти України, і продовжує:. "Абсолютно природне небажання. Яке розум...

"Вони володіють українською мовою або суржиком": У Раді резервістів ЗСУ назвали ймовірні завдання російських ДРГ у разі появи на Київщині

четвер, 28 березень 2024, 16:39

Проникнення розвідувально-диверсійних груп ворога в столицю може вплинути на рівень застосування Росією масованих атак, це надзвичайно серйозно. Про це повідомив військовослужбовець ЗСУ, голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко в етер...