Зброя стримування: Скільки та коли ЗСУ отримають "Нептунів" та чи закуповується "Вільха" (відео)

РСЗВ "Вільха" та ПКР "Нептун"

Зразки машин першого дивізіону протикорабельного наземного комплексу РК-360МЦ "Нептун" українці можуть побачити вже на військовому параді на День Незалежності України. Про деякі з подробиць постачання Збройні силам новітніх комплексів "Нептун" та РСЗВ "Вільха" розповів у програмі Security talks Генеральний конструктор-Генеральний директор КБ "Луч" Олег Коростельов, зазначають Патріоти України.

Зокрема зброяр повідомив, що попри неповне фінансування замовлення (був перерахований лише авансовий платіж, якого недостатньо для завершення робіт) на комплекс РК-360МЦ "Нептун", на підприємстві вже почали працювати над його створенням й планують передати Міноборони перший дивізіон у першому кварталі 2022 року.

"За планом, тим, який я підписав з Міністерством оборони, я у нас перший квартал наступного року здача в цілому. Авжеж, частину техніки ми плануємо зробити до 30-річчя Незалежності України. Частина техніки (інша) буде виготовлятися у міру просування, за графіком, який затверджений та узгоджений", - розповів Олег Коростельов.

Нептун
Дослідні зразки українського берегового мобільного ракетного комплексу з протикорабельними ракетами РК-360МЦ "Нептун" отримані ВМСУ у березні 2021 року

Також він повідомив, що вже зараз, попередньо, замовлені три дивізіони РК-360МЦ, а потенційно мова йде про постачання п’яти комплектів таких комплексів ЗСУ.

Випробувальні пуски з РК-360МЦ "Нептун"
"Зараз, якщо так міркувати, нам дійсно замовили три дивізіони. А ось більша кількість, це все залежить від тієї стратегії, яку наші військові визначать. Тобто, якщо ставити питання наступним чином - здатні ми виготовити п'ять дивізіонів? Здатні. Так", - наголосив Олег Коростельов.

Крім того, прожовується виробництво й інших нових ракет від КБ "Луч"– коригованих Р624 "Вільха".

"Міністерство оборони продовжує закуповувати "Вільху", як ми говоримо, "коротку". Це ті самі 70 кілометрів, тобто параметри "Смерча". Тобто ми першу партію зробили, але у нас є продовження цієї роботи", - відзначив Генеральний конструктор-Генеральний директор ДККБ "Луч".

РСЗВ "Буревій" на шасі Tatra
Нагадаємо, держвипробування ракетного комплексу "Вільха" з дальністю до 70 км були завершені у 2018 році (прийнято на озброєння ЗСУ у жовтні 2018). Була замовлена перша партія з 300-мм коригованіх реактивних снарядів Р624 "Вільха", котрі були поставлені трьома партіями (48 ракет у 2019 році, 28-виробів – у березні 2020 та 16 – у квітні минулого року).

А ось з прийняттям на озброєння біль далекобійної системи "Вільха-М" є певні затримки. Принаймні, попри озвучені раніше плани, комплекс й досі проходить випробування.

ТТХ РСЗВ "Вільха" (Вільха-М)
Своєю чергою, РК-360МЦ "Нептун" був прийнятий на озброєння 23 серпня 2020 року. Однак, через певну затримку з підписанням контракту та зміну платформи (замість КрАЗ на іншу, ймовірно Tatra) перший дивізіон буде поставлений на початку 2022 року, а не в кінці поточного, як передбачалося раніше.

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...