Зброя та боєприпаси для України - вигідний бізнес: Sunday Times розповідає, як посередники наживаються на війні

Українська сторона під час закупівлі зброї та боєприпасів зіштовхується з посередниками, які серйозно завищують ціну. Про це розповів засновник Агенції оборонних закупівель України, юрист Володимир Пікузо в інтерв'ю The Sunday Times, передають Патріоти України.

Попри те, що Україна закуповує велику кількість західного озброєння, Київ все ще сильно залежить від того, що не зберігається чи не виробляється в країнах НАТО.

Пікузо і його команда полюють за зброєю радянських часів, особливо за нестандартними боєприпасами. "Компетенція з виробництва таких боєприпасів у країнах НАТО практично втрачена. Хоча Чехія, Болгарія, Румунія і Словаччина зараз відновлюють виробництво, "їхніх виробничих потужностей критично не вистачає", - сказав Пікузо.

Водночас шведські та норвезькі виробники відмовилися запустити виробничі лінії, посилаючись на високу вартість інвестицій і недостатню прибутковість.

"Київ був змушений звернутися до інших джерел, зокрема до торговців зброєю та посередників у "темних куточках світу", - мовиться в повідомленні. Крім того, Пікузо визнав, що тіньовий ринок торгівлі зброєю має свої переваги.

"Я не буду називати конкретні країни... але в багатьох таких країнах їхня корупція є нашим союзником. У цих країнах ми іноді робимо те, що заборонено їхнім законодавством", - поділився він. Також він навів приклад, що його команда намагалася закупити "критично необхідну партію боєприпасів", експорт яких був заборонений національним урядом однієї держави.

"Ми отримуємо категоричну відмову, але потім нам телефонують і радять надіслати лист про наміри певній компанії-посереднику, можливо, навіть не в цій країні. Коли ми надсилаємо лист про наміри і нам надають проект контракту, ми одразу отримуємо дозвіл на поставку цієї партії в Україну" - підкреслив юрист.

Спецоперацій на морі побільшає: ГУР передали багатофункціональні броньовані шведські катери CB90 (фотофакти)

вівторок, 25 червень 2024, 9:08

Благодійники оснастили українське Головне управління розвідки броньованими катерами CB90. . Катери передані у межах мілітарної ініціативи «Сталевий фронт» компанії «Метінвест». Благодійники розповіли, що три катери CB90 коштували 165 млн гривень. . «...

Відправили в пекло: Третя штурмова виклала відео знищення у травні 180 окупантів на Харківщині (відео)

вівторок, 25 червень 2024, 8:56

Захисники третьої окермої штурмової бригади опублікували відеопідтвердження знищення ще 180 окупантів на Харківщині у травні, передають Патріоти України. "Ще 180 знищених та відзнятих росіян, які сунулись на позиції Третьої штурмової на Харківщині. І т...