Збирали дані про оборону прикордоння: СБУ затримала групу російських агентів на Сумщині

Служба безпеки в результаті контрдиверсійної спецоперації на Сумщині нейтралізувала ворожу агентурну групу, яка розвідувала позиції ЗСУ у прикордонних районах області для коригування ударів РФ. Про це 26 жовтня повідомила пресслужба відомства.

Зазначається, що серед основних "цілей" ворога були місця базування підрозділів ЗСУ, які оснащені радіолокаційними комплексами. Окупанти планували уразити їх реактивними системами залпового вогню Град та дронами-камікадзе.

"Встановлено, що керівником агентурної групи була місцева жителька, яку російська спецслужба залучила до негласної співпраці після 24 лютого 2022 року. За даними слідства, агресор здійснив вербування жінки під час її незаконних переміщень через неробочі пункти пропуску з РФ. Тоді вона пройшла інструктаж та отримала завдання на проведення розвідувально-підривної діяльності проти Сил оборони на північно-східному рубежі", - уточнили у спецслужбі.

Щоб розширити "діапазон" виявлення об’єктів ЗСУ, фігурантка залучила двох спільників - свою матір, та знайомого з прикордоння області.

"Для збору розвідданих вони поодинці їздили по території регіону та приховано фіксували локації українських захисників. Всю отриману розвідувальну інформацію поплічники окупантів передавали керівнику агентурної групи, яка надалі дистанційно "звітувала" своєму "куратору" з ворожої спецслужби. Для комунікації зловмисники використовували анонімні чати у месенджерах", - наголосили в СБУ.

Усіх трьох учасників групи викрили та затримали. Під час обшуків у них виявили мобільні телефони та сім-карти із доказами злочинної діяльності на користь країни-агресора.

Зловмисникам повідомлено про підозру у кримінальному правопорушенні, вчиненому за попередньою змовою групою осіб ( ч. 2 ст. 28 КК України) та державній зраді в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

Їм загрожує довічне ув’язнення.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...