"Здав" окупантам власного батька: СБУ затримала колаборанта на Херсонщині (фото)

Служба безпеки України затримала депутата однієї із селищних рад на Херсонщині, який перейшов на бік росіян у період окупації області. Про це повідомляє СБУ у Telegram, передають Патріоти України.

Зазначається, що фігурант входив до складу забороненої в Україні Партії регіонів, а на початку повномасштабного вторгнення Росії зустрічав колони російських військ, які заходили на територію його громади.

СБУ повідомляє, що під час окупації області чоловік одним із перших запропонував загарбникам свою «допомогу» у війні проти України та почав масово «здавати» агресору місця перебування учасників руху опору та членів їх сімей.

При цьому одним із перших, кого «здав» фігурант, був його рідний батько, який мав проукраїнську позицію та виступав проти збройної агресії Росії.

Після цього росіяни відвезли батька підозрюваного до місцевої катівні, де до нього застосовували численні тортури, за допомогою яких намагалися схилити чоловіка до співпраці.

Самого ж депутата призначили до окупаційної адміністрації, створеної на території громади під керівництвом гауляйтера Володимира Сальдо.

Повідомляється, що в «установі» фігурант відповідав за розподіл «гуманітарної допомоги» з Росії між прихильниками Кремлівського режиму.

Крім того, за даними української спецслужби, фігурант неодноразово брав участь у розграбуванні будинків мешканців області та викраденні людей, які чинили спротив загарбникам.

Він із власної ініціативи «чергував» зі зброєю на російських блокпостах та поселяв російських військових у помешканнях громадян, що виїхали на підконтрольну Україні територію.

Після звільнення селища він залишився на території громади, де намагався «залягти на дно», але співробітники СБУ встановили його місцеперебування та затримали.

Фігуранту повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 2 ст.111−1 (колабораційна діяльність).

Йому загрожує довічне ув’язнення.

Можна рятувати сотні, якщо не тисячі життів на місяць: Україна запустила в серійне виробництво робота Ratel Н для евакуації поранених з поля бою

субота, 27 липень 2024, 15:00

Робот Ratel Н розробки Brave1 може транспортувати одразу двох поранених, він уже пройшов польові випробування та запущений у серійне виробництво. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передають Патріоти України. "Ratel Н розро...

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...