Зе-команда ще тримається: Соціологи назвали партії, що здобули найбільшу підтримку на місцевих виборах

На місцевих виборах умовний 5% бар’єр подолали п’ять політичних партій: "Слуга народу" (14,5%), "Європейська солідарність" (13,7%), "Опозиційна платформа - За життя" (12,5%), "За майбутнє" (8,6%) та "Батьківщина" (8,5%). Про це свідчать дані моніторингу Соціологічної групи "Рейтинг", передають Патріоти України.

"Аналіз результатів місцевих виборів продемонстрував, що активність виборців у західних регіонах була вищою, аніж у південно-східних. Наприклад, якщо у Тернопільській та Львівській областях активність виборців 25 жовтня становила близько 44%, то у південно-східних прийшли на вибори лише близько третини. В результаті питома вага західних областей у загальному масиві виборців зросла з 27 до 31%", - йдеться у повідомленні.

Вказується, що, згідно з агрегованим рейтингом партій на місцевих виборах, умовний п’ятивідсотковий виборчий бар’єр подолали "Слуга народу" (14,5%), "Європейська солідарність" (13,7%), "Опозиційна платформа – За життя" (12,5%), "За майбутнє" (8,6%) та "Батьківщина" (8,5%). Відсотки розраховані від загальної кількості голосів виборців, які підтримали партії.

"Наш край" загалом підтримали 3,9% виборців, ВО "Свобода" – 3,3%, Радикальну партію Ляшка – 2,4%, партію "Сила і честь" – 2,4%, "УДАР Віталія Кличка" – 2,0%, партію "Пропозиція" – 2,2%, "Голос" – 1,7%, партію Шарія – 1,4%, партію "Перемога Пальчевського" – 0,8%. Сумарний рейтинг інших (переважно місцевих) партій становить близько 22%.

Сукупна підтримка п’ятьох парламентських партій на цих виборах становила 51% (на виборах до Верховної Ради 2019 року вони отримали 78%). При цьому в областях, де не були представлені потужні місцеві партії, парламентські партії отримали значно більшу підтримку на місцевих виборах.

Порівняльний аналіз результатів опитувань групи "Рейтинг" з результатами виборів засвідчив досить високу точність прогнозів (середнє відхилення за результатами партій становить 0,7%), а незначні відхилення пояснюються: зміщенням реальної явки у бік західних областей та відносно низькою питомою вагою молоді у структурі тих, хто реально голосував на виборах 25 жовтня.

Також зазначається, що партія "Слуга народу" зайняла лідерські позиції (1-3 місця) у Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій та Чернігівській областях.

"Опозиційна платформа – За життя" отримала високі результати на півдні та сході, а також у Сумській області. "Європейська солідарність" зайняла вищі сходинки рейтингу в регіонах Галичини, Житомирській, Київській, Рівненській, Чернівецькій областях та Києві.

Партія "За майбутнє" зафіксувала лідерські позиції на Волині, а також в Івано-Франківській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській та Полтавській областях.

"Батьківщина" отримала високі результати в Кіровоградській, Івано-Франківській, на Закарпатті, Полтавській та Чернівецькій областях.

Партія "Наш край" посіла високі позиції в Луганській, Житомирській, Чернігівській та Миколаївській областях, ВО "Свобода" – в Івано-Франківській та Тернопільській, Радикальна партія Ляшка – Чернігівській, "УДАР" – у Києві, "Пропозиція" – у Дніпропетровській.

Місцеві партії стали переможцями у Вінницькій ("Українська стратегія Гройсмана"), Закарпатській ("Рідне Закарпаття"), Полтавській ("Довіра"), Харківській ("Блок Кернеса – Успішний Харків!"), Хмельницькій ("Команда Симчишина"), Черкаській (ВО "Черкащани") та Чернігівській ("Рідний дім") областях. Також місцеві партії на лідерських позиціях у Херсонській ("Нам тут жити!"), Хмельницькій ("За конкретні справи") та Чернівецькій ("Єдина Альтернатива") областях.

Агрегований рейтинг партій на місцевих виборах - сума результатів партій на виборах в обласні ради, у Києві – в міську раду, в Донецькій та Луганській областях – в районні ради.

Моніторинг проведений на основі даних територіальних виборчих комісій та моніторингових опитувань Соціологічної групи "Рейтинг" (вересень-жовтень 2020).

Запустили сайт "Голос Європи": У Польщі викрили проросійську мережу з дискредитації ЄС та України

четвер, 28 березень 2024, 14:00

Співробітники Агентства внутрішньої безпеки Польщі (ABW) заявили, що викрили проросійську мережу, яка займалась організацією проросійських ініціатив та медіакампаній у країнах ЄС проти держав та органів Євросоюзу та проти України. Про це агентство заяв...

Прямо у їхній "хатинці": Сирський показав, як ЗСУ знищили окупантів (відео)

четвер, 28 березень 2024, 13:41

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський показав нові моменти бойової роботи української армії: у центрі уваги епізод, як наші бійці епічно знищили росіян "у хатинці". Відповідний ролик генерал опублікував у своїх соціальних мережах, передають Патріоти...