Зелене світло Вашингтона: Україна сама має право вирішувати, де і як застосовувати західну зброю, - Блінкен

Україна має право самостійно вирішувати, де і за яких обставин застосовувати поставлене її союзниками озброєння. Тому Вашингтон може впливати в цьому аспекті на ситуацію тільки консультаційно, залишаючи питання застосування зброї виключно за Києвом. Про це 3 заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, виступаючи в техаському Університеті Райса, передають Патріоти України.

"Важливо зазначити, що рішення про те, як застосовувати західну військову техніку і де застосовувати, — ці рішення ухвалюватимуть виключно українці. Вони мають вирішувати, як найкраще захищати свою країну, як найкраще повернути землі", — сказав держсекретар.

Водночас Сполучені Штати не мають наміру заохочувати удари Збройних сил України по території РФ, хоча, за словами американського дипломата, остаточно рішення залишається за військовим керівництвом України.

Така позиція Білого дому пов'язана з тим, що президент США Джо Байден з перших днів російсько-української війни намагається уникнути втягування Штатів у пряме військове зіткнення з РФ. За словами Блінкена, така установка є однією з "дороговказних зірок" американського лідера.

"З першого дня у президента Байдена було дві "дороговказні зірки". Одна з них — переконатися в тому, що ми робимо все можливе, щоб підтримати Україну і залучити інші країни до того ж. Однак інша — уникнути прямого конфлікту з Росією", — наголосив держсекретар.

Блінкен додав, що військовий конфлікт між двома державами може призвести туди, "де ніхто не хоче опинитися", і він погано позначитися на безпеці американських громадян. Тому Байден керується у своїй політиці саме цими двома пріоритетами.

Так дешево як московські друзі ніхто Братиславі та Будапешту не продасть: Фіцо вмовляє Шмигаля відновити транспортуванн російської нафти до Словаччини, запропонувавши "цікаві варіанти"

субота, 27 липень 2024, 0:12

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо поговорив телефоном з українським колегою Денисом Шмигалем і запропонував "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну, зазначають Патріоти України. . Про це повідомляє пресслужба...

Питали про ставлення до неонацистських рухів, російської агресії та Путіна: Підозрюваний у вбивстві Фаріон зробив заяву у суді

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:43

Підсудний не визнав своєї вини, і заявив, що не вбивав мовознавицю. Підозрюваний у вбивстві української мовознавиці Ірини Фаріон не визнав своєї провини після того, як суд обрав йому запобіжний захід, повідомляють Патріоти України з посиланням на РБК...