​Зеленський мав рацію з візитом? Помер султан Оману, який правив 50 років, наступником оголошено одного з міністрів​

Водночас президент знов дав привід "злим язикам" покепкувати про "чорного лебедя", як у випадку з собором Паризької Богоматері

Кабус бен Саїд

Помер 79-річний султан Оману Кабус бен Саїд, який керував країною з 1970 року. Про це повідомляє "Оманське агентство новин" із посиланням на канцелярію правителя, зазначають Патріоти України. "З серцями, що вірять у провидіння Аллаха, сповненими печалі й великої скорботи разом із цілковитим підпорядкуванням волі Аллаха, канцелярія султана сповіщає, що наш правитель, султан Кабус бен Саїд, був покликаний до себе Аллахом ввечері в п'ятницю, 10 січня", – йдеться в заяві.

Новим султаном оголошений міністр культури та національної спадщини держави Хайсам бен Тарек Аль Саїд. В державі оголошено триденну жалобу, під час якої не працю.nm ні приватні, ні бюджетні установи.

Хайсам бен Тарек Аль Саїд

Відповідну заяву Вищої РБ Оману повідомили в ефірі державного телебачення султанату. За даними ЗМІ, він уже склав присягу в Раді Оману (двопалатний дорадчий орган парламентського типу). Армія та поліція приведені у стан бойової готовності в разі здійснення спроб перевороту.

Водночас журналіст Заїд Бенджамін опублікував відео, на якому видно, що на узбіччях доріг столиці Оману, Маската, з'явилися бронемашини. Армія та поліція приведені у стан бойової готовності.

Останніми роками покійний правитель страждав від важкого онкологічного захворювання. Кабус бен Саїд народився у 1940 році в сім'ї султана Маската Саїда бен Таймура, ставши його єдиним сином. Він навчався у британській Королівській військовій академії, два роки служив у піхотному батальйоні британської армії, потім закінчив курси начальників штабів у Німеччині і пройшов спеціальну підготовку з вивчення системи місцевого самоврядування у Великобританії.

У 1965 році за наказом батька був відправлений під домашній арешт, у липні 1970 року прийшов до влади внаслідок палацового перевороту, в серпні з ініціативи Кабуса Султанат Маскат був перейменований на Султанат Оман. У самого султана немає спадкоємців.

Бурхливі події в Омані та скандал з таємними відвідинами Володимира Зеленського цієї країни викликають спогади про квітневий скандал навколо жарту політолога Максима Березовця, щодо відвідин тоді ще кандидатом у президенти Зеленським Парижу напередодні страшної пожежі в одному з головних символів Франції та світової культури, Нотр-Дам де Парі. Чи наважиться тепер Березовець, або хтось інший з відомих діячів на такі паралелі? Адже, як не раз повідомляли, колишній комік дуже болісно реагує на глузування щодо своєї президентської особи.

Для ПУ Лесь Лісовик

Посол повідомила, як швидко США передадуть допомогу Україні після голосування в Конгресі

субота, 20 квітень 2024, 12:22

США за короткий період можуть перейти до постачання Україні озброєнь після ухвалення відповідного закону в Конгресі. Про це заявила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі національного телемарафону, передають Патріоти України. «Від моменту підпи...

"Скажу вам, локально, що бачу": Військовий прокоментував заяви про контрнаступ ЗСУ у 2025 році

субота, 20 квітень 2024, 11:30

Військовослужбовець Євген Ієвлєв, який зараз перебуває на Горлівському напрямку, закликає до стриманості у заявах про можливий контрнаступ Збройних сил України 2025 року. Про це він сказав в ефірі "Еспресо", передають Патріоти України. "Я вважаю, що...