Зеленський може піти у відставку вже цього року, якщо буде дефолт, - економіст (відео)

Президент України Володимир Зеленський може піти у відставку вже цього року. Якщо він не виявить політичну волю і Верховна Рада не ухвалить так званий антиколомойський закон, що стосується заборони повернення банків колишнім їх власникам, то через неминучий дефолт президент має усі шанси втратити посаду президента України. Таку думку висловив економіст Борис Кушнірук в ефірі ток-шоу "Червона лінія з Сергієм Висоцьким" на телеканалі "Еспресо", передають Патріоти України.

Є три щляхи фінансування видатків з бюджету, пояснив Борис Кушнірук. Перший – кардинально скоротити видатки бюджету. Але цього зробити не зможемо, бо там значна частина – соціально захищені видатки – зарплати, пенсії… Другий шлях – друкувати гривні. Але, якщо США та Європейський Союз можуть собі це дозволити, бо згодом щось закордоном куплять за долари й євро і таким чином виведуть їх зі своїх країн, то у нас гривні так і залишаться, спричинивши величезну інфляцію. Третій шлях – іноземне запозичення, зокрема в МВФ. Тепер МВФ на відміну від своїх звичайних практик, дає нам, як у 2008 році, кошти, частина з яких піде в золотовалютний резерв, а частину ми зможемо використати, щоб покрити дефіцит бюджету, тобто спрямувати їх на соціальні потреби, а також підтримку малого й середнього бізнесу.

Який з цих шляхів вибере влада, зокрема президент Зеленський, за словами Кушнірука, невідомо. Президент не хоче посваритися із Ігорем Коломойським і педалювати прийняття так званого антиколомойського закону, що стосується головно ПриватБанку. З іншого боку – інтереси цілої країни, яка без найдешевших кредитів МВФ, що становлять 2-3 відсотки річних порине в економічний і соціальний хаос. Відтак може позбутися посади президента вже цього року. Кушнірук сподівається, що Зеленський зробить правильний вибір і для себе, і для країни.

Словаччина призупинила пропуск вантажівок з території України

субота, 4 травень 2024, 23:16

Словаччина тимчасово призупинила оформлення та пропуск великогабаритних транспортних засобів з України через поломку сканера в пункті пропуску Вишнє Нємецьке. Про це у суботу, 4 травня, повідомили в державній митній службі, передають Патріоти України. ...

Інтрига для Путіна: Голова МЗС відповів, чи відправить Польща свої війська в Україну

субота, 4 травень 2024, 22:29

У питанні щодо відправки військ НАТО в Україну Польща не інформуватиме Кремль про своє остаточне рішення. Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, передають Патріоти України. Коментуючи пропозицію президента Франції Емманюеля...