"Зеленський сказав мені, що РФ атакує у найближчі кілька годин": Дуда розповів про свій візит до Києва напередодні вторгнення

Президент Польщі Анджей Дуда був у Києві напередодні початку російського вторгнення 24 лютого 2022 року. Тоді український президент Володимир Зеленський сказав йому, що знає про напад, що ось-ось розпочнеться, і що Росія дуже помиляється, розраховуючи на відсутність опору з боку України. Дуда назвав Зеленського своїм другом і заявив, що Україна та Польща зміцнюватимуть відносини між країнами. Про це глава Польщі розповів в інтерв'ю Polski Times, передають Патріоти України.

Дуда у розмові з журналістами згадав про останню зустріч із Зеленським буквально за кілька годин до вторгнення Росії до України. За словами Дуди, весь світ знав про те, що РФ готує напад, адже просто заради навчань таку кількість військ, як стягнула Росія до українських кордонів, ніхто не став би збирати.

І напередодні вторгнення, каже польський президент, Зеленський знав, що до початку великої війни залишаються лічені години. "Я був у Києві за кілька годин до нападу; ми залишили Україну буквально за кілька годин до нього. На прощання Володимир Зеленський сказав мені, що впевнений, що Україна буде атакована в найближчі кілька годин. Це була дуже зворушлива зустріч і дуже зворушливий момент для мене", – згадує Дуда.

Польський лідер процитував слова Зеленського, який зазначив, що Кремль дуже помиляється, розраховуючи, що Україна капітулює без бою. "Я почув: "Росіяни думають, що ми не воюватимемо, але вони помиляються. У нас є досвідчені солдати, які воюють 8 років, добре знаються на бою. Це зовсім інша Україна і зовсім інша українська армія, ніж та, що була у 2014 році". Наприкінці Зеленський сказав: "Андрію, можливо, ми бачимося востаннє", – розповів Дуда.

Він наголосив, що вважає Зеленського своїм другом. Відносини і між Україною та Польщею, і між їхніми президентами російська агресія лише зміцнила. "Володимир каже, що я його друг, але я теж вважаю його своїм другом. У нас міцні стосунки, побудовані цією війною на виключно твердому ґрунті. Ми знали один одного, дружили як президенти, багато розмовляли, ми мали повне порозуміння. Зеленський вітав нас у Києві та Одесі. У мене тоді склалося враження, що ми змогли хоча б почати займатися тими важкими питаннями між нашими народами, які треба було вирішувати", – наголосив Дуда.

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...

Трамп заявив, що для США важливе виживання України, і розкритикував європейців за... недостатню допомогу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:41

Колишній президент США Дональд Трамп, який у 2024 році також бере участь у виборчій кампанії, у своїй соцмережі Truth Social поставив запитання, "чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні", передають Патріоти України. "Чому Сполучені Штати в...