Зеленський у Гаазі закликав дати Україні винищувачі: Нідерланди відповіли

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не існує раціональних причин відкладати початок навчання українських пілотів на сучасних літаках західного виробництва.

Про це глава держави сказав на спільній пресконференції з прем'єр-міністрами Нідерландів Марком Рютте та Бельгії Александром де Кроо у Гаазі. Зеленський заявив, що найбільш важлива справа наразі - це якомога скоріше виконати те, що вже було обіцяно надати українським солдатам.

"Я закликав наших обох партнерів - Нідерланди і Бельгію - допомогти нам втілити угоди про військову допомогу якомога скоріше. Дуже важливо, що ми працюємо над створенням коаліції з бронетехніки, щоб доповнити нинішню коаліцію щодо танків. І ми сподіваємось, що Нідерланди і Бельгією разом з країнами півночі Європи та усіма нашими іншими партнерами забезпечать ефективну підтримку нашій ініціативі для створення цієї коаліції бронетехніки", - сказав Зеленський.

"Крім того, настав час ухвалити позитивне рішення для України стосовно сучасних літаків. Не існує жодної раціональної причини відтерміновувати такі рішення для навчання наших пілотів і щоб зміцнити крила для України - що означатиме прискорення миру, якого ми усі прагнемо", - сказав Зеленський.

Водночас прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що табу на передачу Україні літаків F-16 немає. "Ми працюємо дуже спільно з Бельгією, Данією, Великою Британією, щоб довести справу до завершення. Ми ще не наблизились до цього", - наголосив він

При цьому Рютте зазначив, що "це дуже чутлива тема". "Я бачив це і з іншими видами зброї, з гаубицями, і це досягло завершення. Зараз ми відправляємо іншу техніку до України, а щодо F-16 ми шукаємо підтримки парламенту, маємо підтримку уряду", – сказав Рютте.

Знищено носії "Кинджалів" та інші бойові літаки: З'явилися супутникові знімки аеродрому Бельбек після ракетного удару

п’ятниця, 17 травень 2024, 8:06

На супутникових знімках Plаnеt.соm, котрі поширила Російська служба Радіо Свобода, зроблених над аеродромом Бельбек у Криму 16 травня, зафіксовано район стоянки літаків Су-27, Су-30 та Міг-31. На знімках компанії Maxar видно, що два МіГ-31 і один Су-27...

Аншлаги Кобзона продовжують зашкалювати четверту добу поспіль: Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 17 травня

п’ятниця, 17 травень 2024, 7:56

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 17.05.24 орієнтовно склали: