Зеленський відіслав посла Грузії додому, побажавши без Саакашвілі не повертатися. Офіційний Тбілісі заявив про "ескалацію дипвідносин" з Україною, але загострювати конфлікт не хоче

Київ довго дратувала дворушницька позиція Тбілісі. Так що це загострення виглядає природнім. Адже правлячого режим Грузії вимагаючи євроінтеграції, з іншого боку забезпечує Росію транзитом підсанкційних товарів, сприяючи вбивству українців

Так тепер виглядає Михайло СаакашвіліНа виконання доручення президента Володимира Зеленського 4 липня до Міністерства закордонних справ України було викликано посла Грузії Закарашвілі, якому висловлено рішучий протест у зв’язку із суттєвим погіршенням стану ув’язненого в Грузії Саакашвілі.

Грузинському дипломату було наголошено, що таке ставлення до Саакашвілі є абсолютно неприйнятним. Грузинська влада має припинити знущання над громадянином України.

"У зв’язку з цим послу Грузії в Україні Георгію Закарашвілі було запропоновано повернутися до Тбілісі для проведення консультацій задля пошуку шляхів вирішення ситуації, що склалася", – йдеться у повідомленні.

Українська сторона наголосила на готовності невідкладно обговорити питання перевезення Саакашвілі до України для лікування та догляду.

У свою чергу міністерство закордонних справ Грузії висловило "глибоку стурбованість" рішенням України відправити грузинського посла в Тбілісі для консультацій. Про це йдеться у заяві відомства, оприлюдненій у вівторок, 4 липня.

У Тбілісі вважають такі кроки крайньою формою "ескалації дипломатичних відносин" і висловили жаль, що Київ іде на такий крок проти дружньої держави і народу.

"Рішення української влади суттєво шкодить стратегічним відносинам двох країн і являє собою пряме втручання у внутрішні справи суверенної держави. Сподіваємося, що офіційний Київ перегляне своє рішення і докладе зусиль для подальшого розвитку історично дружніх відносин між двома країнами", – йдеться в заяві.

У відомстві запевнили, що Грузія утримається від будь-якої додаткової реакції у відповідь на кроки, яких вживає Україна.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...