​Згадуючи провідного соціолога України: "Найстрашніша влада - це влада тупа. Навіть не корумпована", - Бекешкіна​

Напередодні минуло 9 днів з часу смерті відомого українського вченого, котра вірою та правдою служила своїй країні та своєму народу. "Доки ми живі, нічого не вирішено остаточно. Це мій девіз", - казала вона.
Ірина Бекешкіна народилася 4 лютого 1952 року у місті Івдель Свердловської області РРФСР. Переїхавши до України щиро закохалась у її народ, котрий все доросле життя вивчала як науковець, зазначають Патріоти України. У 1974 році закінчила філософський факультет Київського університету імені Т. Г. Шевченка, згодом аспірантуру Інституту філософії АН УРСР. Кандидат філософських наук.
Вона спочатку працювала науковим редактором журналу «Філософська думка», а у 1977 році стала молодшим, пізніше — старшим науковим співробітником Інституту філософії АН УРСР. З 1990 року працює науковим співробітником Інституту соціології НАН України.[4]
У 2007, 2008 та 2019 роках входила у список 100 найвпливовіших жінок України за версією журналу «Фокус». Пізніше, у 2018 та 2020 роках входила до «ТОП-100 успішних жінок України» у сфері «Суспільство» за версію журналу «НВ».
Займалася розробкою критеріїв оцінки рівня демократії у посткомуністичних країнах[. Також Ірина Бекешкіна запропонувала українським соціологам під час публікації результатів соціологічного дослідження вказувати його замовника.
Під час Євромайдану критикувала авторитарний режим Віктора Януковича і передбачала можливість початку громадянської війни в разі тиску правоохоронців на опозицію. До останніх днів свого життя плідно працювала над проведенням опитувань, заходів, мала нові ідеї та плани.

2013-го, здавалося б, нічого негативного в суспільній свідомості не відбувалося. Усе стабільненько, потроху зростає рівень життя, вибралися з економічної кризи. Але на запитання: "Що відчуваєте, коли думаєте про майбутнє України?" відповідь "Надія" - на найнижчому рівні за весь час опитувань. Оптимізм - теж. Було відчуття, що нічого вже не буде. Тихо і спокійно, як на цвинтарі. 2014-го - війна, не зрозуміло, що далі. Але оптимізм зріс у півтора разу. І надія - теж. У людей з'явилося сподівання поступального руху. А в значної частини - і віра у свої сили.

Gazeta.ua пдготувала підбірку висловлювань науковця про свої життєві правила та роздуми .

Про владу

"Найбільше мене завжди лякають дурниці, які робить влада. Свого часу навіть винайшла формулу, і поки що різні влади доводять її справедливість. Найстрашніша влада - це влада тупа. Навіть не корумпована. Тому що розумна корумпована влада краде потрошку. Не рубає сук, на якому сидить"

Про європейський вибір України

"Росія ніяк не може змиритися з тим, що Україна йде в Європу від Росії. Це означає кінець усіляким імперським устремлінням"

Про свободу

"В українців на першому місці, поза конкуренцією, цінність свободи. На жаль, законослухняність - на останньому"

Про Майдани

"Рушійна сила суспільства завжди в меншості. І в помаранчевій, і в Революції гідності брали участь 15 відсотків. Але, щоб від таких поштовхів був ефект і рух наростав, більшість повинна підтримувати ті зусилля"

"Люди, які стояли на Майдані, – ідеальні європейці. Свобода, взаємодопомога, самореалізація. Очевидно, що в перспективі суспільство рухатимуть саме вони. Однак питання в тому, наскільки вони мають можливість ставати владою"

Про суспільство

"Що бідніше суспільство, то матеріалістичніше. 40 відсотків українців готові поступитися частиною своїх прав і свобод в обмін на підвищення добробуту. Хоча стільки ж – не згодні"

"Нас ніхто не навчає громадянства. Не вчить бачити й установлювати прямі причинно-наслідкові зв'язки. Приміром, як корупція впливає на стан мого гаманця? Як відсутність верховенства права позначається на моєму житті?"

Ірина Бекешкіна працювала в Інститутах філософії та соціології, редакторкою журналу "Філософська думка". Від 1996-го - у Фонді "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва. Ця установа першою почала проводити екзитполи під час виборів в Україні. На президентських 2004-го зафіксувала масові фальсифікації, що стало одним із каталізаторів помаранчевої революції. 2010-го очолила фонд. Через п'ять років він увійшов до рейтингу 90 найупливовіших аналітичних центрів Східної та Центральної Європи, за версією Пенсильванського університету.

Авторка понад сотні наукових праць.
Тричі була в переліку найупливовіших жінок України, за версією журналу "Фокус", двічі - в топ-100 успішних жінок журналу "НВ".
Любила подорожувати. 56-річною здійснила екстремальний сплав річкою Тара в Чорногорії.
Померла 20 березня 2020 року в Києві. Похована на Байковому цвинтарі

"Над нами летить, падло": У ПС показали, як збивали "Шахед " на півдні

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:59

Командувач Повітряних сил Микола Олещук показав бойову роботу протиповітряної оборони по ворожих дронах-камікадзе на півдні країни 29 березня, передають Патріоти України. Пряма мова: "Цієї ночі воїни Херсонської зенітної ракетної бригади Повітряних Сил...

Хоче влаштувати торг? Шредер заявив, що його дружба з Путіним може допомогти закінчити війну

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:44

Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер вважає, що його давні добрі стосунки з російським диктатором Володимиром Путіним можуть посприяти закінченню війни в Україні. Слова Шредера у четвер, 28 березня, наводить Deutsche Welle, передають Патріоти Укра...