"Жахлива наруга над пам'яттю мільйонів людей": Трюдо попросив вибачення в канадців і Зеленського

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо в середу, 27 вересня, перепросив за запрошення ветерана СС Галичина Ярослава Гуньки в парламент. Про це повідомляє CBC, передають Патріоти України.

Трюдо назвав інцидент "жахливою помилкою" і заявив, що за неї відповідальний тільки спікер Палати громад Канади Ентоні Рота, який вже подав у відставку. "Усі ми, хто перебував у п'ятницю в цьому залі, глибоко шкодуємо про те, що стояли й аплодували, хоча й не знали контексту", - йдеться в короткій заяві Трюдо.

Прем'єр назвав запрошення Гуньки в парламент "жахливою наругою над пам'яттю мільйонів людей, які загинули під час Голокосту". Трюдо також сказав, що Канада просить вибачення в президента України Володимира Зеленського та української делегації, які були присутні на цьому засіданні парламенту. Скандал із Гунькою почала використовувати у своїх цілях пропаганда країни-агресора Росії.

22 вересня під час засідання парламенту з нагоди візиту Зеленського в Канаду спікер канадського парламенту Ентоні Рота привітав 98-річного ветерана СС Галичина Ярослава Гуньку і назвав його "героєм". Після цього парламент привітав його оплесками.

Як повідомляє BBC News Україна, Гунька під час Другої світової війни служив у 14-й гренадерській дивізії Ваффен-СС, також відомій як дивізія Галичина, - добровольчому підрозділі, що складався переважно з етнічних українців під командуванням нацистів.

Членів дивізії звинувачують у вбивстві польських і єврейських цивільних, проте Нюрнберзький трибунал не визнав підрозділ винним у воєнних злочинах.

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...

Москва в паніці надзвонювала в Вашингтон: Пентагон відмовив Україну від секретної спецоперацію на території Росії, — NYT

субота, 27 липень 2024, 13:01

ЗСУ нібито збиралися провести операцію в глибокому тилу ворога. З цього приводу міністр оборони РФ телефонував главі Пентагону, що, як зазначають американські журналісти, досить незвично. На початку липня міністр оборони США Ллойд Остін отримав проханн...