"Жодного прямого експорту": У Болгарії розповіли, як змогли обійти проросійські сили в уряді і передати зброю Україні

За словами колишнього міністра Болгарії, лідера проєвропейської партії "Продовжуємо зміни" Кирила Петкова, Постачання болгарської зброї Україні відбувалось через країни-посередники. Таким чином вдалось подолати опір проросійських сил у коаліції та парламенті. Про це розповів екс-прем'єр Болгарії Кирил Петков в інтерв’ю "Голосу Америки", передають Патріоти України.

До коаліції, яку очолював Петков, входило чотири партії, зокрема, соціалісти з тісними зв'язками з РФ. За словами політика, представники цієї партії сказали, що "жодна куля не повинна потрапити в Україну, інакше вони вийдуть з коаліції, і уряд перестане існувати".

"Я вдячний, що інші країни НАТО та ЄС вирішили, що ми маємо ці боєприпаси. Вони купували це в Болгарії та безкоштовно передавали українській армії. Це була найкраща комбінація. З одного боку, ми могли зробити великий внесок у допомогу українській армії. З іншого боку, українська нація не платила багато або взагалі не платила. І по-третє, не було прямого експорту з Болгарії в Україну, що задовольнило вимоги нашого партнера по коаліції", – пояснив Петков.

Він нагадав, що лідерка Болгарської соціалістичної партії Корнелія Нінова, яка очолювала мінекономіки країни, прямо говорила, що не підпише документа, де кінцевим одержувачем зброї буде Україна.

"Раптово до неї почали приходити документи від уряду США, уряду Великої Британії, польських фірм, румунських фірм. Ці критерії ми виконали повністю. Я впевнений, що вона не брехала своїм прихильникам і, якби навіть в одному документі була зазначена Україна, ми б втратили її підтримку", – вважає Петков.

Водночас екс-прем'єр відмовився конкретизувати, про яку саме зброю йшлось, а також яким саме чином вона доправлялась до України. "І так, Болгарія заробила гроші. Дві тисячі болгар працювали на 100% у цей час. Кошти пішли в місцеві бюджети, і це був великий внесок в економіку", – підсумував політик.

Намагалася вплинути на Європарламент: У Польщі викрили шпигунську мережу Росії

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:50

Сайт Voice of Europe, який просуває російську пропаганду, країна-агресор Росія використовувала, зокрема, для послаблення позицій Польщі в Європейському союзі. Про це повідомив "Радіо Свобода" речник міністра-координатора спеціальних служб Польщі Яцек ...

Є вагома причина: Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпіади у Парижі,

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:30

Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпійських ігор у Парижі. Побоювання, зокрема, викликані терактом у Підмосков'ї, передають Патріоти України з посиланням на Europe 1. Джерело видання у головному управлінні внутрішньої без...