"Жодних сумнівів": Веніславський пояснив, чи можливі вибори в Україні під час війни

Народний депутат Федір Веніславський наголосив, що щодо легітимності чинного президента України не може бути сумнівів, адже згідно з Конституцією в умовах війни в країні вибори неможливі. Не можна проводити голосування й із погляду гарантування безпеки українських громадян, передають Патріоти України.

Про це представник парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки розповів в інтерв’ю OBOZ.UA. Насамперед відповів, чому в Конституційному суді так і не роз'яснили ситуацію з виборами в умовах воєнного стану.

"Для того, щоб він роз'яснював будь-які питання, до нього має звернутися відповідний суб'єкт права на конституційне подання чи конституційне звернення. За моєю інформацією, жодного звернення до Конституційного суду про роз'яснення чи визнання будь-яких положень законів чи тих чи інших норм неконституційними не було", – зазначив парламентар.

Він додав: є очевидна норма Конституції, яка говорить про те, що в умовах воєнного стану вибори проводитися не можуть. Після того, як низка українських експертів і спікерів донесли цю позицію, що ґрунтується на Конституції, її озвучили західним партнерам – і питання було знято.

Нардеп вказав, що йдеться про Статтю 108 Конституції України, яка говорить про те, що президент продовжує виконувати свої повноваження до вступу на посаду новообраного президента України.

"Це означає, що жодних сумнівів щодо легітимності нинішнього президента немає і бути не може", – підкреслив Веніславський. За його словами, українцям треба чекати закінчення війни. Бо без скасування правового режиму воєнного стану президентські, парламентські та місцеві вибори проводити не можна.

"Взагалі, це дуже небезпечно. По-перше, ми не зможемо гарантувати безпеку всіх учасників виборчого процесу, і не лише у прифронтових зонах. Навіть у Києві виборчі дільниці можуть стати мішенню агресора", – зауважив нардеп.

Не менш важливо й те, що понад мільйон виборців – це військовослужбовці, які виконують бойові завдання. Неможливо забезпечити їм голосування, як і біженцям.

Крім того, цей процес передбачає різноманітні форми передвиборчої агітації, діяльність політичних партій, свободу засобів масової інформації. Забезпечити це на прифронтових територіях важко. А забезпечити участь у виборах громадян, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, – неможливо.

"Тобто якщо проводити вибори до завершення війни, завжди будуть охочі поставити їхні підсумки під сумнів. Будь-які органи влади, сформовані після виборів під час війни, можуть бути нелегітимними", – підсумував Веніславський.

З'явилися детальні зображення одного зі знищених на літовищі Морозовська Су-34

середа, 7 серпень 2024, 8:59

За уточненими даними та повітряна атака, що знищила один з найбільших складів КАБів та ФАБів Росії на цьому аеродромі Ростовської області, рознесла вщент два Су-34 і важко пошкодила ще два. У соцмережі з’явилися кадри зі знищеним російським винищувачем...

Друг України в протистоянні російській агресії з особливими зв'язками у Чернігові: Хто такий Тім Волз, котрого Камала Харріс обрала собі у віце-президенти

середа, 7 серпень 2024, 8:50

Камала Харріс обрала Тіма Волза, губернатора штату Міннесота, як свого напарника на президентських виборах у США, який у разі її перемоги обійме посаду віце-президента. Президентська гонка в США поступово виходить на фінішну пряму. Останнє опитування, ...