Знайдено двигун і електроніку в уламках ракет "Циркон", якими росіяни вдарили по Києву - вдалося з'ясувати що правда, а що брехня про розпіарену "аналоговнєтну" зброю

Успішне перехоплення двох новітніх російських ракет ЗМ22 "Циркон" під час ворожої атаки по Києву 25 березня, а також те, що уламки ракет виявилися значно крупнішими, – завдяки цьому українським фахівцям вдалось знайти відповіді на головні питання щодо цієї "аналоговнєтной" ракети. Про це пише Defense Express.

У рф все ж таки змогли розробити гіперзвуковий прямотічний реактивний двигун. Тобто "Циркон", на відміну від Х-47 "Кинджал", все ж таки є гіперзвуковою ракетою, яка може підтримувати постійну гіперзвукову швидкість, а не лише короткочасно розганятися до неї за рахунок твердопаливного двигуна, як це відбувається у "Кинджала". Загалом, схема пуску "Циркону" виглядає наступним чином. Після "мінометного" старту й виходу ракети з шахти починає працювати розгінний ступінь, який забезпечує виведення "Циркону" на значну висоту та його першочерговий розгін до швидкостей, на яких може почати працювати гіперзвуковий прямотічний реактивний двигун.

Вже за його рахунок "Циркон", який здійснює політ на висоті в декілька десятків кілометрів, досягає на маршовій ділянці польоту постійної швидкості до 5,5 Маха. Політ на цій ділянці здійснюється в розрідженій атмосфері, що дозволяє зменшити теплове навантаження через тертя об повітря. Але швидкість у 5,5 Маха для "Циркона" не є максимальною, бо в районі цілі він починає пікірування та короткочасно розганяється до 7,5 Маха. У цей час корпус ракети нагрівається до максимальних температур, які дозволяє витримати спеціальне теплоізоляційне покриття. Водночас ближче до землі швидкість "Циркона" вже не є гіперзвуковою, хоча й надвисокою – 4,5 Маха.

Таким чином ЗМ22 "Циркон", як і вважалося, не має гіперзвукової швидкості на кінцевій ділянці. Але використання гіперзвукового прямоточного двигуна відрізняє його від Х-47 "Кинжал", де ракета просто прискорюється до таких швидкостей.

Але реальні можливості "Циркона" – значно менші, ніж було оголошено у рф. Зокрема ватажок рашистів путін вихвалявся швидкістю ракети до 9 Махів, якої в реальності "Циркон" і близько не досягає. Також наразі можливо говорити про дальність у 700 км (у випадку запуску з "Объект-100"), при задекларованій 1000 км. Але у будь-якому разі на кінцевому етапі швидкість у 4,5 Маха – більш ніж значна.

Для порівняння, радянська Х-22, яку рф також використовує для ударів по українських містах, на термінальній ділянці має швидкість до 2-2,4 Маха. Тому у будь-якому разі "Циркон" є надскладною для перехоплення ракетою. Але сучасні зенітні ракетні комплекси з можливостями протиракетної оборони, як показав практичний досвід ЗСУ, дають змогу боротися з "Цирконом".

Наразі головним питанням залишається система наведення "Циркона". Зазначимо, раніше було уявлення, що ця ракета має активну радіолокаційну головку самонаведення. Про це говорить відео від міноборони рф і з випробуванням цієї ракети, де вона уражала мішень у вигляді баржі з кутовими відбивачами. Але наразі є певні можливості отримати більш точну відповідь на це запитання, бо серед уламків ракет також були знайдені й електронні компоненти.

"Усі запаси віддають російським військовим": В окупованому Луганську виникли проблеми з пальним через удар по нафтобазі

четвер, 9 травень 2024, 12:41

Після удару по нафтобазі у тимчасово окупованому Луганську у російських загарбників спостерігаються серйозні проблеми із паливом. Про це повідомив голова Луганської ОВА Артем Лисогор у Telegram в четвер, 9 травня, передають Патріоти України. "Нафтобаза...

Троє досі у реанімації: У якому стані діти, які постраждали під час удару росіян по стадіону в Харкові (фото)

четвер, 9 травень 2024, 12:14

Внаслідок удару росіян по школі у Харкові станом на четвер, 9 травня, троє дітей перебувають у реанімації, одну дівчинку виписали на амбулаторне лікування. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов, передають Патріоти України. Він нагадав,...