Зняття депутатської недоторканності: Експерти пояснили, що це означає

Депутати Верховної Ради 9-го скликання скасували депутатську недоторканність. Що це означає та для чого потрібно - розбирались журналісти, передають Патріоти України.

Нова Верховна Рада підтримала внесення змін до ст. 80 Конституції України, яким пропонується позбавити народних депутатів недоторканності.

Представники партії "Слуга народу" ще до того, як стали депутатами, хотіли на першій сесії новообраного парламенту розглядати законопроект, який стосується скасування депутатської недоторканності. Цей документ Верховна Рада ще 8-го скликання направила до Конституційного Суду та отримала від нього відповідний позитивний висновок.

Відтак новообрані "слуги народу" отримали готовий до розгляду документ. Зрештою, у ніч на 30 серпня за проект закону у першому читанні проголосували 363 народних депутатів, 1 – утримався, проти – 0. Вже 3 вересня у другому читанні віддали свій голос за позбавлення себе імунітету 373 депутатів.

Як депутати голосували за зняття депутатської недоторканності по фракціях:

"Слуга народу" – 252;
"Опозиційна платформа – за життя" – 0;
ВО "Батьківщина" – 23;
"Європейська Солідарність" – 24;
"Голос" – 19;
Група "За майбутнє" – 22;
Позафракційні – 33.

Що таке депутатська недоторканність?

Це гарантія того, що депутата не притягуватимуть до кримінальної, адміністративної чи іншої відповідальності без згоди на це парламенту. У теорії передбачалось, що недоторканність має сприяти ефективній роботі депутатів та гарантувати, що ніщо і ніхто не заважатиме їм реалізовувати свої права та обов’язки. Завдяки недоторканності депутати мали захист від можливого тиску з боку виконавчої і судової гілок влади – вона убезпечувала від немотивованих кримінальних переслідувань.

Що змінили депутати?

Суть явища. Зі ст.80 Конституції прибрали положення про те, що народні депутати не можуть бути без згоди Верховної Ради притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані, а також про те, що їм гарантується депутатська недоторканність.

Конституційний суд України в червні 2018 року визнав цей законопроект конституційним. Але зауважив, що при прийнятті закону необхідно враховувати здатність політичної і правової системи не заважати депутатам працювати та вберегти їх від політичного тиску в умовах повної відсутності інституту депутатської недоторканності.

Вже з 1 січня 2020 року всі депутати стануть офіційно "доторканними", але можливості для політичних переслідувань через парламентську діяльність будуть зведені до мінімуму. Прийнятий документ передбачає, що депутатів не можна буде посадити за їхні висловлювання, а от за кримінал – без пробем. Народні депутати не нестимуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Разом з тим, член Ради реанімаційного пакету реформ Тарас Шевченко зазначив, що для повного скасування недоторканності самих змін до Конституції недостатньо. Він наголосив, що недоторканність залишиться у законі про статус народного депутата. Також недоторканність прописана у Кримінальному процесуальному кодексі.

"Щоб скасувати недоторканність змін до Конституції недостатньо. Потрібно також вилучити недоторканність із Закону України "Про статус народного депутата України" та Кримінального процесуального кодексу. Допоки цього не буде зроблено, недоторканність буде діяти", - наголосив він.

Як раніше карали депутатів, які порушили закон?

Була спеціальна процедура позбавлення недоторканності.

Для того, аби притягти народного обранця до кримінальної відповідальності, або затримати, або обрати щодо нього запобіжний захід, генпрокурор України подавав до Верховної Ради відповідне подання. При чому, на кожен вид запобіжного заходу до парламенту подавалося окреме подання. Спікер парламенту пропонував народному депутату, яким зацікавився генпрокурор, надати письмове пояснення у регламентний комітет. Комітет мусив його розглянути і передати парламенту свої висновки. Вже після того, як комітет подасть свої висновки, парламент протягом 7 днів мав розглянути подання на пленарному засіданні. Але не завжди нардепи "здавали" одного з своїх.

Кого з депутатів позбавили недоторканності?

За всю історію парламенту – значно менше, ніж можна було би. За час незалежності недоторканність забрали у 21 депутата. Першим був депутат Верховної Ради Української Радянської Соціалістичної Республіки Степан Хмара. Його звинуватили у побитті полковника КДБ.

Далі недоторканність забирали за більш серйозні злочини. Наприклад, за знищений потенціал оборонного підприємства, незаконне збагачення на десятки і десятки мільйонів або підготовку масових вбивств.

Якщо говорити про Верховну Раду 8-го скликання, то там "доторканних" депутатів було чимало. У 2015 – 2016 роках недоторканність втратили Олег Царьов, Сергій Клюєв, Сергій Мельничук, Ігор Мосійчук, Олександр Онищенко та Вадим Новінський. У 2017 – Андрій Артеменко, Євген Дейдей, Олесь Довгий, Андрій Лозовий, Максим Поляков, Борислав Розенблат, Михайло Добкін, Євген Бакулін та Надія Савченко. Остання – єдина, хто дійсно відсидів у СІЗО.

Джерело: 24 канал

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...