Зовсім не те, чого так чекали? У Spiegel дізналися, якою може бути підсумкова заява саміту НАТО з "умовами" для України

У процесі підготовки до саміту НАТО у Вільнюсі виникли складнощі в узгодженні тексту підсумкової декларації, попри інтенсивні переговори. Так, зараз у ЗМІ поширюється текст чернетки цього політичного документа, в якій присутній вирішальний параграф, з умовами для України, передають Патріоти України.

Чернетка документа, зокрема, потрапила до німецького видання Spiegel. Як зазначається, відповідний текст є основою для подальшого обговорення, й можливо, на переговорах між главами держав і урядами у Вільнюсі його буде змінено.

У цьому зразку стверджується, що майбутнє України за НАТО – ця обіцянка була дана ще на саміті в Бухаресті у 2008 році. Однак терміни вступу не наводяться. Так, на швидкому вступі до альянсу, серед іншого, наполягає президент України Володимир Зеленський.

У тексті чітко зазначено, що Україна може бути запрошено приєднатися до НАТО лише в разі погодження теперішніми членами, що необхідні умови для цього виконані. Особлива увага приділяється необхідності проведення Україною реформ у сферах демократії та співпраці з НАТО. Міністри закордонних справ НАТО мають регулярно переглядати прогрес.

Лише після цього буде прийняте рішення про запрошення. "Ми готові надіслати запрошення Україні, якщо всі члени Альянсу погодяться, що умови виконані" – це останнє речення важливого абзацу.

Зазначимо, сьогодні, 11 липня, в литовській столиці стартував саміт країн НАТО, від якого Україна очікує конкретних рішень щодо свого шляху до вступу в Альянс, а ще того, що Захід продовжуватиме підтримувати її у військовому плані. Саме це буде одним із головних питань зустрічі, проте натовські країни досі не погодили декларацію щодо надання Києву гарантій безпеки.

"Долар зараз дійсно дуже зміцнився": Професор економіки Гарварда дав прогноз, що буде з курсом у разі перемоги Трампа чи Гарріс

субота, 27 липень 2024, 20:45

Якщо колишній президент США Дональд Трамп повернеться до Білого дому 2025 року, йому, найімовірніше, пощастить із його планами на ослаблення долара, навіть якщо він нічого не робитиме. Таку думку висловив професор економіки Гарвардського університету, ...

Скоро в Україні? Британці вперше випробувували лазерну зброю проти безпілотників

субота, 27 липень 2024, 20:30

Цей зразок лазерної зброх вже здійснив понад 40 тисяч тестових годин і знищив понад 400 цілей. Британська оборонна компанія Raytheon вперше в історії країни випробувала проти безпілотників лазерну зброю, інтегровану в бронемашину, передають Патріоти Ук...