"Зради" не заплановано: Пристайко розповів, як будуть проходити вибори в ОРДЛО

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко хотів би, що Центральна виборча комісія (ЦВК) обговорила і дала рекомендації, як провести законні вибори на території ОРДЛО, передають Патріоти України.

"Чим довше ми будемо обговорювати в теорії, а не шукати шляхи, як порахувати людей, які там залишилися, або як забезпечити голосування переміщених осіб і інші питання, тим довше виборів не буде. Якщо з цього не починати, то, очевидно, що ця історія не відбудеться і вибори будуть відкладені", – сказав Пристайко.

Водночас він зазначив, що сам може назвати масу проблем і причин, "чому цього не зробити". "Я хочу, щоб професіонали зібралися і сказали: ця ситуація не є звичайною і прописаною в процедурах, але, розуміючи специфіку, ми вже почали напрацьовувати і ось є такі-то пропозиції. Ми як МЗС працюємо над цим, але ми не професіонали в проведенні виборів", – додав Пристайко.

"У нас є Центрвиборчком. І ці люди замість того, щоб вдесяте розповідати нам, чому це неможливо, повинні сказати: ми сіли, поговорили, ось це можна зробити, це – складніше, це – не можна. Щоб, врешті-решт, ми вийшли на чесні й прозорі вибори, максимально можливі в цій ситуації", – заявив він.

Міністр нагадав, що ОБСЄ потім має зробити висновок, чи відповідають вибори очікуванням людей, які проголосували. "Хотілося б, щоб участь у них брали всі, у тому числі переміщені особи. Можливо, для них потрібно застосувати електронне чи дистанційне голосування", – сказав Пристайко.

"Як взяти, суто логістично, два мільйони людей і повернути їх? Куди повернути, якщо їхні будинки зруйновано? Вони точно хочуть повертатися? А ті, хто виїхав до Росії, Білорусі чи на заробітки в Європу, ми їх по одному будемо назад повертати? Найпростіше прикритися інструкціями і порядками і говорити, що все це неможливо, і чекати, поки воно само собою якось вирішиться", – додав він.

Окрім того Пристайко підтвердив, що від заявлених умов щодо виборів Україна не відступить. "Ніякої "зради" не заплановано", – наголосив міністр.

"Легко відштовхуватися від уже прийнятого рішення: БДІПЛ ОБСЄ повинні сказати, наскільки вибори були прозорі. Вони свою оцінку будують на певних умовах, у яких абсолютно чітко прописано, що має бути забезпечено на виборах, зокрема, те, про що ви говорите: ситуація з безпекою, доступ ЗМІ і т.д. Очевидно, кожен із цих критеріїв має бути забезпечений. Жодних інших планів і підкилимних домовленостей у нас немає", – підсумував Пристайко.

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...