"Зробили диво": Муженко оцінив контрнаступ України

Колишній головком Збройних сил України Віктор Муженко заявив, що не погоджується з тезами про те, що український контрнаступ нібито "не приніс жодних здобутків", а навпаки вважає, що українські солдати та командири "зробили диво", передають Патріоти України

Муженко зазначив, що українським військам вдалося "потіснити росіян" попри усі несприятливі фізико-географічні умови, за відсутності вогневої переваги та переваги в повітрі та при глибоко ешелонованих мінних полях і оборонних спорудах.

«І те, що зробили військовослужбовці ЗСУ, можливо, жодна армія світу такого не могла зробити», — наголосив він.

Проте Муженко зазначив, що ті очікування, які були сформовані інформаційною підтримкою не справдилися, викликали розчарування, а деяких ввели у песимізм після «незначних, як вони вважають, здобутків».

Він також наголосив, що попередньо проведені математичні розрахунки взагалі не показували якогось потужного прогресу у діях Сил оборони при самому замислі контрнаступальної операції.

Крім того, за словами Муженка, «не проглядалося» і стратегічного замислу наступу, а лише окремі операції на окремих напрямках.

Він зазначив, що через це «виникає питання», наскільки вони були пов’язані із загальним замислом для планування не тільки дій частин і підрозділів, а й необхідного ресурсне забезпечення. Крім того, в України, за його словами, не було необхідної концентрації військ і чисельної переваги. «А якщо вона і була, то незначна — десь 1:1, 1,2:1 на нашу користь», — сказав Муженко.

Раніше президент України Володимир Зеленський у відповідь на слова журналіста про те, що нібито «контрнаступ йде не за планом», заявив, що Україна «залишається сильною» та досягла успіхів у Чорному морі та тимчасово окупованому Криму.

Зокрема, Україна завдавала низки успішних ударів по об'єктах в глибокому тилу окупованих Росією територій, відтісненила росіян у Чорному морі та закріпилася на лівому березі Дніпра на Херсонщині.

Раніше головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у серії матеріалів The Economist заявив, що війна переходить у виснажливу для України позиційну фазу.

Зеленський пізніше сказав, що ситуація на фронті зараз складна, проте не вважає, що війна зайшла в глухий кут. При цьому він припустив ймовірну зміну військової стратегії України, не уточнивши деталей.

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...

Москва в паніці надзвонювала в Вашингтон: Пентагон відмовив Україну від секретної спецоперацію на території Росії, — NYT

субота, 27 липень 2024, 13:01

ЗСУ нібито збиралися провести операцію в глибокому тилу ворога. З цього приводу міністр оборони РФ телефонував главі Пентагону, що, як зазначають американські журналісти, досить незвично. На початку липня міністр оборони США Ллойд Остін отримав проханн...