"Зробили диво": Муженко оцінив контрнаступ України

Колишній головком Збройних сил України Віктор Муженко заявив, що не погоджується з тезами про те, що український контрнаступ нібито "не приніс жодних здобутків", а навпаки вважає, що українські солдати та командири "зробили диво", передають Патріоти України

Муженко зазначив, що українським військам вдалося "потіснити росіян" попри усі несприятливі фізико-географічні умови, за відсутності вогневої переваги та переваги в повітрі та при глибоко ешелонованих мінних полях і оборонних спорудах.

«І те, що зробили військовослужбовці ЗСУ, можливо, жодна армія світу такого не могла зробити», — наголосив він.

Проте Муженко зазначив, що ті очікування, які були сформовані інформаційною підтримкою не справдилися, викликали розчарування, а деяких ввели у песимізм після «незначних, як вони вважають, здобутків».

Він також наголосив, що попередньо проведені математичні розрахунки взагалі не показували якогось потужного прогресу у діях Сил оборони при самому замислі контрнаступальної операції.

Крім того, за словами Муженка, «не проглядалося» і стратегічного замислу наступу, а лише окремі операції на окремих напрямках.

Він зазначив, що через це «виникає питання», наскільки вони були пов’язані із загальним замислом для планування не тільки дій частин і підрозділів, а й необхідного ресурсне забезпечення. Крім того, в України, за його словами, не було необхідної концентрації військ і чисельної переваги. «А якщо вона і була, то незначна — десь 1:1, 1,2:1 на нашу користь», — сказав Муженко.

Раніше президент України Володимир Зеленський у відповідь на слова журналіста про те, що нібито «контрнаступ йде не за планом», заявив, що Україна «залишається сильною» та досягла успіхів у Чорному морі та тимчасово окупованому Криму.

Зокрема, Україна завдавала низки успішних ударів по об'єктах в глибокому тилу окупованих Росією територій, відтісненила росіян у Чорному морі та закріпилася на лівому березі Дніпра на Херсонщині.

Раніше головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у серії матеріалів The Economist заявив, що війна переходить у виснажливу для України позиційну фазу.

Зеленський пізніше сказав, що ситуація на фронті зараз складна, проте не вважає, що війна зайшла в глухий кут. При цьому він припустив ймовірну зміну військової стратегії України, не уточнивши деталей.

Так дешево як московські друзі ніхто Братиславі та Будапешту не продасть: Фіцо вмовляє Шмигаля відновити транспортуванн російської нафти до Словаччини, запропонувавши "цікаві варіанти"

субота, 27 липень 2024, 0:12

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо поговорив телефоном з українським колегою Денисом Шмигалем і запропонував "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну, зазначають Патріоти України. . Про це повідомляє пресслужба...

Питали про ставлення до неонацистських рухів, російської агресії та Путіна: Підозрюваний у вбивстві Фаріон зробив заяву у суді

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:43

Підсудний не визнав своєї вини, і заявив, що не вбивав мовознавицю. Підозрюваний у вбивстві української мовознавиці Ірини Фаріон не визнав своєї провини після того, як суд обрав йому запобіжний захід, повідомляють Патріоти України з посиланням на РБК...