ЗСУ наступають на Харківщині, звільнена частина Балаклії, війська РФ відходять з позицій, - ISW

Сили оборони України провели успішні контратаки в Харківській області в районі Балаклії і, ймовірно, відкинули війська Росії на лівий берег річок Сіверський Донець і Середня Балаклійка.

Українці, схоже, взяли селище Вербівка, яке приєднується до Балаклії з північного заходу і південно-західний район самої Балаклії - Табори. Окупанти могли втратити й інші позиції в Балаклійському районі. Про це повідомили в Інституті вивчення війни.

Аналітики ISW стверджують, що армія України у вівторок, 6 вересня, провела контратаку у Харківській області в районі Балаклії. Швидше за все, в результаті таких дій російські окупаційні війська перекинуті на лівий берег – північну сторону – річок Сіверський Донець і Середня Балаклійка

За даними їхніх джерел, українці тепер контролюють селище Вербівка, яке прилягає до Балаклії з північного заходу, і південно-західний район самої Балаклії - Табори. Фахівці оновили свої дані і вважають, що лінія фронту тепер проходить в районі Балаклії.

"Найімовірніше, українські війська звільнили Вербівку (менше 3 км на північний захід від Балаклії). На кадрах з геолокацією, опублікованих 6 вересня, видно українську піхоту в східній Вербівці. Декілька російських джерел визнали українські успіхи у вербуванні і повідомили, що російські війська зруйнували невказані мости в східних околицях Балаклії, щоб запобігти подальшому просуванню українських військ", - стверджують в Інституті вивчення війни.

Крім того, в їх зведенні також зазначено, що росіяни, швидше за все, вже залишили свої позиції в Байраку і Новій Гусарівці (на південь від Балаклії на правому березі річки Сіверський Донець).

"Російські війська, ймовірно, залишили Байрак і Нову Гусарівку наприкінці серпня. На кадрах, розміщених 30 серпня, помітно, що російські війська підірвали міст через річку Сіверський Донецьк біля Байрака в невстановлену дату. Дії щодо знесення мосту вказують на запланований відхід росіян", - зазначено в звіті.

Підкреслюється, що Росія перекинула окупантів з Харківської області та сходу на південний фронт, що дозволить армії України проводити в регіоні контратаки.

Контрнаступ ЗСУ у Харківській області

У вівторок, 6 вересня, з'явилася інформація про контрнаступ ЗСУ у Харківській області. Вказувалося, що було завдано раптового і сильного удару у фланг так званому Ізюмському угрупованню в напрямку Балаклії. Українські військові могли звільнити частину Балаклії та інші населені пункти. Генеральний штаб відомості наразі не підтверджує.

"Ми готові до з'ясування відносин на полі бою": Лавров очікує ворожнечу з Європою "на покоління"

субота, 18 травень 2024, 23:16

Європа як партнер для Росії не актуальна як мінімум на одне покоління. Таку заяву зробив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров у суботу, 18 травня, передають Патріоти України. "Дмитро Віталійович Тренін (російський політолог – ред.) в одній зі св...

"У різних країн - різні страхи": Прем’єрка Естонії назвала причину, чому Україну підтримують недостатньо

субота, 18 травень 2024, 21:59

Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас вважає, що достатній підтримці України з боку вільного світу перешкоджає страх. Про це вона сказала в суботу на дискусії конференції Леннарта Мері про підтримку України, її цитує ERR, повідомляють Патріоти України....