ЗСУ отримають від Естонії гранатомети Carl Gustav: В чому їхня "фішка"

Українські військові отримають на озброєння протитанкові гранатомети Carl Gustav від країни-союзниці Естонії, передають Патріоти України.

Минулого тижня естонський посол оголосив про нову партію військової допомоги, до якої входитимуть десятки гаубиць калібру 155 і 152 мм, тисячі снарядів, вантажівки для перевезення боєприпасів, а також понад сотню протитанкових гранатометів Carl Gustav. Загалом вартість цього пакету допомоги нашій країні становитиме 113 млн євро.

Що відомо про гранатомети Carl Gustaf

Carl Gustaf – це шведський ручний гранатомет. Він призначений для боротьби з бронетанковою технікою, знищення живої сили противника, що знаходиться в легких укриттях, на вогневих позиціях і для створення димових завіс і освітлення місцевості.

Гранатомет "Карл Густав" також є одним із найкращих зразків зброї цього класу у світі. Він підходить для використання у складних умовах як потужний та універсальний бойовий інструмент піхоти.

Партію таких гранатометів українські військові вже одержували раніше від союзників. Їх активно застосовували на всій лінії фронту. За допомогою гранатомета Carl Gustaf було знищено найновіший російський танк Т-90М "Прорив" на Харківщині навесні 2022 року.

"Карл Густав" має схвальні відгуки завдяки широкій номенклатурі боєприпасів до нього (протитанкових тандемних, осколково-фугасних тощо), а також здатності вести прицільний вогонь на відстані 600-700 метрів.

Характеристики

  • Вага: 14,4 (М2), 10 кг (M3), 6,8 кг (M4);
  • Калібр: 84 мм;
  • Прицільна дальність: 150 м — проти танків, 700 м — проти стаціонарних цілей, 1000 м — проти стаціонарних цілей, які озброєні ракетними боєприпасами;
  • Швидкість гранати: 230-255 м/с.

"Як голова уряду я повинен": Шольц заявив, що не передає Україні Taurus, бо боїться війни Росія-НАТО

четвер, 28 березень 2024, 11:28

Канцлер Німеччини Олаф Шольц вкотре відмовився надати далекобійні ракети Taurus Україні. Він пояснив це тим, що важливим для нього лишається "не ескалювати" війну до зіткнення Росії та НАТО. Водночас на сьогодні Німеччина витратила на допомогу Україні ...

"Репліка GLSDB": Експерт розповів, чим особлива авіабомба, яку росіяни скинули на Харків

четвер, 28 березень 2024, 11:25

Вдень 27 березня російська терористична армія вдарила по Харкову авіабомбою з 200-кілограмовою бойовою частиною. За словами військового експерта Сергія Грабського, це новий тип зброї, яку росіяни цинічно тестують на мирних жителях України. Також він на...